Hoppa till huvudinnehåll

Amnestybeslut om sexköp orsakar ramaskri

Den nya sexköpslagen träder i kraft den 1 juni 2015.
Den nya sexköpslagen träder i kraft den 1 juni 2015. Den nya sexköpslagen träder i kraft den 1 juni 2015. Bild: EPA/KOEN VAN WEEL koppleri

Frank Johansson, verksamhetschef på Amnesty i Finland, är besviken på att Amnesty valde en linje där sexköp alltid är lagligt. Amnestys beslut har väckt ramaskri världen över.

Amnesty Internationals beslut att verka för att avkriminalisera sexköp har fått människor att rasa på sociala medier. Många anser att organisationen genom beslutet driver hallickarnas och bordellernas intressen.

Också flera kända personer har motsatt sig beslutet, bland annat USA:s före detta president Jimmy Carter.

Frank Johansson, verksamhetschef på Amnestys finländska sektion, säger att Finland röstade emot förslaget som tillåter sexköp i alla lägen.

Amnestys verksamhetsledare i Finland Frank Johansson
Frank Johansson Amnestys verksamhetsledare i Finland Frank Johansson Bild: Yle frank johansson

- Vi skulle ha hoppats på en nyanserad linje när det kommer till köpare och personer som driver bordeller. Tyvärr gick den linjen inte igenom, säger Frank Johansson.

Enligt Johansson ville Amnesty i Finland och i Sverige att man från land till land borde avgöra om det finns lagar som skadar prostituerade och i så fall avskaffa dem. I praktiken hade det inneburit att Amnesty skulle acceptera att sexköp är kriminellt i vissa länder om det inte finns bevis för att ett förbud skadar sexarbetare.

Att sälja alltid tillåtet

Frank Johansson säger att alla länder som deltog i omröstningen ansåg att det inte ska vara kriminellt att sälja sex.

- Om prostitution är kriminellt betyder det att prostituerade som blir misshandlade under arbetet inte kan gå till polisen för att anmäla misshandeln, säger han.

För att undvika att prostituerade råkar i kläm har bland annat Sverige infört ett system där det är tillåtet att sälja sex men kriminellt att köpa sex.

- Det finns en åsikt som säger att det här inte hjälper eftersom de som säljer sex måste göra det i skymundan eftersom deras kunder är kriminaliserade, säger Johansson som berättar att den så kallade nordiska modellen nog var uppe för diskussion under Amnestys omröstning.

Frank Johansson påpekar att länderna nu själva får bestämma hur de går in för att driva Amnestys nya linjedragning.

Nyligen publicerat - X3M