Hoppa till huvudinnehåll

Bakteriespridaren bajsar var fjärde minut

Vitkindade gäss.
Vitkindad gås. Vitkindade gäss. Bild: Yle vitkindad gås

I stället för att bege sig till Ryssland väljer den vitkindade gåsen allt oftare att stanna i Finland. Det betyder bakterievarning i våra trakter.

Vitkindade gäss har igen skådats i Östnyland. Fågeln är en sjukdomsspridare, den sprider främst salmonella via sin avföring.

- Den bajsar ungefär var fjärde minut, så det blir en hel del avföring, berättar Teijo Moilanen, hälsoinspektör i Borgå.

Vitkindade gäss trivs bäst i gräs. Det betyder i praktiken att stränder är ett vanligt besöksmål för fågeln, och samtidigt ett ställe där den kan sprida sjukdomar.

- Restauranger däremot brukar inte vara så utsatta, eftersom där vanligtvis inte finns gräs, säger Moilanen.

Fågeln bajsar - människor städar

Den grupp vitkindade gäss som rör sig i Finland har tidigare häckat i trakterna kring och på ögruppen Novaja Zemlja i norra Ryssland. Här har det skett en förändring.

- De senaste tio åren har gässen allt oftare valt att stanna i Finland för att häcka här i stället.

Det är knepigt att stå emot den vitkindade gåsen, till skillnad från kanadagåsen är den nämligen fredad i Finland. Enligt Moilanen finns det egentligen bara ett sätt att undvika att salmonellabakterierna sprider sig.

- Det är antagligen enklast om den som ansvarar för området där fågeln har bajsat städar upp. Man kan ju inte göra något åt själva fågeln, i och med att den är fredad.

Gäss som smutsar ned på Plagens simstrand i Lovisa har väckt livlig debatt på sociala medier.

Lassvis med avföring plågar Sibbobor
Lovisaborna badar i avföring

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland