Hoppa till huvudinnehåll

Bekräftat: Hans Backe tar över A-landslaget

Hasse Backe tar över den 1 januari 2016.
Backe tar över det finska A-landslaget i fotboll. Hasse Backe tar över den 1 januari 2016. Bild: Lehtikuva hasse backe

Svensken Hans Backe, 63, blir ny chefstränare för Finlands A-landslag i fotboll. Markku Kanerva leder laget fram till nyår, och Backe tillträder officiellt den 1 januari 2016.

Bollförbundet presenterade valet av Backe på en presskonferens i Helsingfors på onsdagen efter en lyckad urvalsprocess.

Backe tillträder officiellt den 1 januari 2016. Kontraktet sträcker sig till slutet av 2017 och ett eventuellt VM 2018 samt innehåller en option för EM-kvalprocessen därefter.

Markku Kanerva kommer att ansvara för landslaget under höstens matcher tillsammans med Mika Nurmela och Jonatan Johansson i tränarstaben under de återstående kvalmatcherna.

- Jag har mina förpliktelser med kommentatorskap till november, men ser redan fram emot att inleda arbetet med Finland i januari, säger Backe.

- Jag har haft andra alternativ under åren vid sidan om, men det här känns som en tuff utmaning och det lockar. Det är roligt att jobba med ett landslag igen, jag har gjort en kvalprocess med Mexiko, säger Backe.

Backe säger att han kommer att diskutera en hel del med Markku Kanerva under hösten, men vill absolut inte störa tränaren i hans arbete.

- Jag känner en hel del spelare som spelat i den svenska ligan och några av de internationellt meriterade spelarna har jag koll på, uppgav Backe på presskonferensen.

Hoppa över Twitterpostning

Rent spelsystemsmässigt ville Backe inte ta ställning till hur hans Finland kommer att spela, istället lade han tonvikten på vilka spelare som är tillgängliga och vem som står för motståndet.

Om Finlands kvalgrupp trodde Backe att det handlar om en samling lag där lagen kommer att spela i kors och plocka poäng från varandra.

- Jag räknar med att Finland underskattas i VM-kvalet, men det måste vi använda som en styrka.

- Mitt jobb blir att lyfta självförtroende för de finska spelarna så de börjar tro på att allt är möjligt. Vi måste få spelarna att lita på varandra och utnyttja materialet till 100 procent.

Hans stab kommer att bestå av två finländska tränare, bekräftade Backe på presskonferensen utan att uppge några namn.

Blytung CV

Backe, 63. är en oerhört meriterad tränare.

Han har vunnit det danska mästerskapet fyra gånger som tränare – och tränat femton klubbar i karriären. De senaste åren har Backe mest hållit till i tv-studion som expert.

Han har också fungerat som Sven-Göran Erikssons högra hand i Mexikos landslag – och som assisterande tränare i Premier League-klubben Manchester City.

Backe har också gjort sig känd för det svenska folket som expert för TV4.

Fyra tävlingsmatcher i höst

Efter sex matcher i det pågående EM-kvalet ligger Finland på femte plats efter att ha samlat in fyra poäng.

A-landslaget kommer att ha en kvalfylld höst. Den 4 september möter man Grekland i Pireus och tre dagar senare väntar hemmamatch mot Färöarna på Olympiastadion.

Kalenderårets sista tävlingsmatcher spelar landslaget den 8 oktober (Rumänien borta) och den 11 oktober (Nordirland hemma).

Finlands förbundskaptener 1994 - 2015:

1994-1996 Jukka Ikäläinen (21 matcher)
1996-1999 Richard Möller Nielsen (34 matcher)
2000-2005 Antti Muurinen (72 matcher)
2005 Jyrki Heliskoski (6 matcher)
2006-2007 Roy Hodgson (22 matcher)
2008-2010 Stuart Baxter (28 matcher)
2010 Olli Huttunen (1 match)
2011 Markku Kanerva (2 matcher)
2011-2015 Mixu Paatelainen (45 matcher)

Läs Bollförbundets nyhet om valet av Backe här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport