Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforsare - har du en ledig soffa för en studerande?

Kvinna sover på en soffa
Kampanjen försöker hitta soffplatser för hemlösa studerande för två veckor Kvinna sover på en soffa Bild: Yle/Nicole Hjelt soffa

Flera tusen studerande i Helsingfors är utan bostad. Nu letar församlingen i Berghäll efter frivilliga Helsingforsare som kan inhysa de hemlösa ungdomarna i några veckor.

I augusti är kampen om hyresbostäder i Helsingfors som hårdast då tusentals nya studerande ska hitta boende i huvudstaden. Förra veckan meddelade Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse, HOAS, att 3500 studerande ännu kommer att vara utan bostad när de inleder sina studier.

Hundra soffor förra året

Nu efterlyser man frivilliga stadsbor som kan tänka sig inhysa en hemlös studerande. Det är Helsingforsförsamlingen Kallion seurakunta som redan andra året driver kampanjen Sohvalle Stadiin, ungefär till en soffa i stan.

Förra året var drygt hundra stadsbor villiga att erbjuda sin soffa till en studerande. Man hoppas att lika många nappar i år, berättar Rosa Remes som är en av nyckelpersonerna i kampanjen.

- Såväl de som ställde upp förra året som nya finns med i gänget frivilliga. Många har anmält sig efter att deras vänner har haft positiva erfarenheter, säger Remes till Yle Helsinki.

Alla slags uthyrare

Hittills har kring tjugo personer som erbjuder logi anmält sitt intresse, och två bostadssökande.

Remes berättar att det är en bred skara personer som öppnar sina hem för studerandena.

- En del är själva studerande, andra i arbetslivet. En del är pensionärer och så har såväl familjer som ensamstående personer anmält sig. Vissa har själva upplevt bostadslöshet, säger hon.

Målet med kampanjen är att kunna erbjuda studerandena åtminstone två veckor på en soffa i Helsingfors.

Läs också