Hoppa till huvudinnehåll

HUCS patienter nöjda även vid allvarliga komplikationer

Vårdpersonal utför hjärtoperation
I fyra procent av fallen var patienterna tvungna att opereras på nytt Vårdpersonal utför hjärtoperation Bild: Yle/Sofi Nordmyr Vasa centralsjukhus,operation,hjärtkirurgi,kirurg

En färsk undersökning visar att över 90 procent av patienterna vid Helsingfors universitetssjukhus Neurokirurgiska klinik är nöjda eller ytterst nöjda med vården, också om de blir förlamade.

I undersökningen har flera hundra patienter och deras läkare bedömt komplikationer till följd av operationer och patienternas upplevelse av vården.

Tio procent förlamade

Resultaten visar att det endast fanns ett fåtal fall då operationerna ledde till allvarliga komplikationer. Den vanligaste komplikationen var kronisk eller tillfällig ensidig förlamning som drabbade 10 procent av patienterna.

Ungefär 4 procent var tvungna att genomgå en till operation och 3 procent fick lunginflammation, 1 procent hjärtinfarkt och 1 procent lungemboli.

Det var också vanligt att patienterna själva rapporterade om övergående komplikationer så som problem med att svälja och suddig syn.

Människans hjärna
Många opererades för hjärntumör och stroke Människans hjärna Bild: YLE mri

2 procent dog efter operationen, en del av dem till följd av en svår hjärntumör.

Dödsfallen och fallen av allvarliga skador anses få då en stor del av patienterna opererades för hjärntumör eller stroke och en sjättedel av patienterna var över 70 år gamla.

Missnöje vid urinvägsinfektion

Forskarna var överrraskade över att en så stor majoritet av patienterna var nöjda med vården trots komplikationerna.

Upp till nio av tio av dem som drabbades av allvarliga komplikationer var ändå nöjda eller ytterst nöjda enligt undersökningen.

De som rappoterade om missnöje var främst de som drabbats av lindigare komplikationer så som urinvägsinfektion.

Läs också