Hoppa till huvudinnehåll

Ikeamisstänkt skulle avvisas från Sverige

Ikea i Västerås efter knivhuggningen den 10 augusti 2015.
Ikea i Västerås efter knivhuggningen den 10 augusti 2015. Bild: EPA/PETER KRUGER västerås

Mannen som är anhållen och huvudmisstänkt för dubbelmordet på Ikeavaruhuset i Västerås i Sverige i måndags hade just fått besked om att han skulle avvisas från Sverige.

Hans ansökan om uppehållstillstånd i Sverige hade avslagits. Han skulle avvisas och återsändas till Italien där han har ett uppehållstillstånd.

Mannen hade ett möte på Migrationsverket i Västerås om avvisningsärendet några timmar innan han gick till attack på Ikea, uppgav en talesman för Migrationsverket för Aftonbladet på onsdagen.

Två personer dödades då den misstänkte gärningsmannen attackerade dem med en kniv.

Mannen skadades själv under oklara omständigheter och ligger på sjukhus. Han hade på onsdagen inte kunnat höras av polisen.

En annan man är också anhållen i samband med dubbelmordet, men på en lägre grad av misstanke.

Den svenska polisen uppgav på tisdagen att de två männen känner varandra. De härstammar bägge från Eritrea och bodde på samma flyktingförläggning i Arboga väster om Stockholm.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska mannen som skadades i samband med dubbelmordet i Ikea-varuhuset ska ha knivhuggit sig själv. Polisen är fortfarande tystlåten om händelsens detaljer och tar inte ställning till tidningens uppgifter.

  • Live kl. 14.55: Regeringen svarar på frågor från studerande om coronaläget

    Talar om välbefinnande och framtidsutsikter.

    Regeringen vänder sig till studenterna med framtidshopp i dystra coronatider. När kan studenterna återvända till högskolorna, när nås de av vaccinet och finns det några jobb under studietiden och efter examen? Det kan bli frågor vid dagens coronainfo för studerande klockan 15. Svenska Yle streamar och rapporterar direkt.

  • Förslaget på en bro över järnvägen i Hangö norra röstades ner

    Plankorsningen i Hangö norra borde bli säkrare.

    Plankorsningen över järnvägen i Hangö norra borde rivas och ersättas med en mer trafiksäker lösning då Hangö-Hyvingebanan elektrifieras. Det anser Trafikledsverket som erbjuder sig att dela på kostnaderna med staden. Men majoriteten i stadsstyrelsen vill annorlunda.

Läs också