Hoppa till huvudinnehåll

Ingemo Lindroos: Hårt liv för romerna i den humana stormakten

Ingemo Lindroos är redaktör på Svenska Yle
Ingemo Lindroos. Ingemo Lindroos är redaktör på Svenska Yle Bild: Yle ingemo lindroos

Samtidigt som Sverige vill vara en human stormakt också i den romska frågan, så utsätts romerna på gatan för allvarliga attacker, skriver Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.

Det är samma tiggare som sitter utanför min arbetsplats varje morgon. Det är utanför tv-huset i Stockholm, där Yle har sitt kontor. Nu när vi som jobbar i huset återvänder från semestern hälsar han oss glatt välkomna. Själv har han skaffat fram en ny solhatt och en pall med kudde att sitta på.

Han får kanske uppleva en liten bit mer medmänsklighet än många andra i hans situation. Jag har sett en städare tvätta några kläder åt honom och vakten låter honom komma in och värma sig när det är riktigt kallt. De flesta hälsar på honom på morgonen, om än flyktigt.

Men i Sverige finns också de som visar ett stort och aggressivt hat mot romerna. Bara för några dagar sedan attackerades ett tältläger i Göteborg, då en okänd man högg genom ett tält med en machetekniv och därefter tände eld på tältet, där en kvinna sov.

Han misshandlade två män med hammare eller batong. Alla de tre misshandlade överlevde, men hela gruppen tiggare som fanns i lägret bor nu på gatan, eftersom det mesta förstördes i branden.

76 attacker under de senaste 18 månaderna

Attacker riktade mot de romska migranterna har skett på flera håll under det senaste året. Det handlar om misshandel och anlagda bränder. Tidsskriften Expo räknar till 76 attacker under de senaste 18 månaderna. Flera nätforum piskar upp en hatiskt stämning mot romerna och den omtalade kampanjen som Sverigedemokraterna visade i Stockholms tunnelbana har inte gjort stämningen mindre aggressiv.

Och samtidigt jobbar den medmänskliga delen av det svenska samhället på, med det ena romprojektet efter det andra, allt för att förbättra förståelsen och attityderna. Dramaten håller i höst en serie samtal om romers utsatthet i Europa.

När de populära ungdomsböckerna från 70-talet om den romska flickan Katitzi har getts ut i en nyutgåva rekommenderas alla skolbarn ta till sig den utsatta romska flickans berättelse.

Konkreta åtgärder för att hjälpa romerna

På det konkreta planet görs försök på flera håll att erbjuda tiggarna jobb – rekrytering till grönsaksförsäljning, trädgårdsarbeten och städjobb är aktuella på flera orter. I Uppsala låter man romerna slå läger på kommunens mark och i Helsingborg hyr staden campingplatser åt dem.

Men den stora massan romska migranter har inte fått hjälp. Och i veckan slog advokaten och den moderata politikern Henrik Sundström larm om massomhändertaganden av romska barn i Sverige – socialtjänsten saknar kunskap om romsk identitet och kultur och romska omhändertagna barn placeras ofta i helsvenska hem, skriver Sundström på DN Debatt.

Det finns mycket medmänsklighet gentemot romerna i det offentliga samtalet i Sverige, men också väldigt mycket negativa och aggressiva attityder ute i samhället.

Med en nationell samordnare för utsatta EU-migranter och ministrar som åker ner till Rumänien för att samarbeta i frågan, försöker Sverige på allvar lösa frågan. Men samtidigt verkar aggressionerna på gatan trappas upp.

Läs också