Hoppa till huvudinnehåll

"Kinas hemmamarknad viktigare än exportindustrin"

McDonald's stoppar försäljningen av köttprodukter i Kina på grund av misstanke om gammalt kött.
Centralbanken har trots flera räntesänkningar misslyckats med att få fart på den kinesiska ekonomin som under sommaren har skakats av oro på börsen. McDonald's stoppar försäljningen av köttprodukter i Kina på grund av misstanke om gammalt kött. Bild: EPA/ROLEX DELA PENA hamburgare

Kinas centralbank devalverade i morse för andra gången under två dygn. Det här är en direkt reaktion på den överraskande stora nedgången i den kinesiska exporten.

Centralbanken har trots flera räntesänkningar misslyckats med att få fart på den kinesiska ekonomin som under sommaren har skakats av oro på börsen.

"En enorm förändring"

Men det handlar inte bara om att exporten inte drar på samma sätt som tidigare. Den kinesiska ekonomin är stadd i omvandling och hemmamarknaden blir allt viktigare.

Den kinesiska servicesektorn är i dag större än export- och byggnadsindustrierna tillsammans.― Tiina Helenius, chefsekonom på Handelsbanken.

- Servicesektorn är i dag större än export- och byggnadsindustrierna tillsammans, konstaterar Tiina Helenius som är chefsekonom på Handelsbanken.

- Allt mera av bnp är olika slags service, konstaterar Helenius. Det här är en enorm förändring för både dem som säljer investeringsvaror och råvaror till Kina.

"Konflikter mellan företagen och statsmakten"

Ekonomin kommer också att få politiska följder. Det har till och med talats om att oron på börsen skulle vara början till slutet för det kinesiska kommunistpartiet. Men den frågan vill inte Helenius ta ställning till.

- När Kina vänder blicken mot hemmamarknaden kommer konflikterna mellan företagen och statsmakten att öka, förutspår Tiina Helenius.

"Yuanen flyter fritt inom tre år"

Den kinesiska centralbanken kommer nu att korrigera kursen på yuanen dagligen och låta marknadens värdering väga tyngre. Beslutet välkomnas av Internationella valutafonden (IMF) som förutspår att den kinesiska valutan kommer att flyta fritt om två till tre år.

En flytande kinesisk valuta skulle leda till mera handel i den egna valutan - det vill säga minska kostnaderna för de kinesiska företagen - och göra det lättare att locka utländska investerare.

- Det skulle vara en bättre situation för Europa eftersom det då är marknadskrafterna som sätter priset på den kinesiska valutan, säger chefseknom Tiina Helenius. En flytande kinesisk valuta skulle avspegla de ekonomiska realiteterna i Kina och det skulle vara bra för världen.

Läs också