Hoppa till huvudinnehåll

Kondomer tillåtna i alla åldrar

Kondompaket
Det finns ingen lag som förbjuder minderåriga från att köpa kondomer. Kondompaket Bild: Yle/Markku Hautala preventivmedel

De flesta vet att man ska vara över 18 för att köpa alkohol och tobak i Finland. Men hur är det med preventivmedel? Många unga män har, felaktigt nog, blivit nekade köp av kondomer.

Då Väestöliitto gav ut sin årliga rapport berättade de att det är många unga män som inte har fått köpa kondomer. Bland de samtal som Väestöliitto tar emot till sin telefonlinje för pojkar, så sa många män under 20 år, att de i vanliga matbutiker inte fått köpa kondomer på grund av sin unga ålder.

Moralisk bedömning?

Väestöliitto säger att det är oklart om butiksförsäljarna trott att det är olagligt att sälja kondomer till minderåriga eller om försäljarna gjort egna moraliska bedömningar och inte velat uppmana till sexuellt umgänge bland unga genom att sälja kondomer. Men vad säger då lagstiftningen?

Kondomer är inte belagda med någon åldersgräns. Vem som helst får köpa dem. När det gäller andra preventivmedel så har lagen nyligen ändrats.

Också p-piller tillåtna för alla

Fram till april i år så var tjejer under 15 år tvugna att ha recept för att få ut akuta p-piller, så kallade "dagen-efter-piller". Den lagen har slopats och nu är det alltså tillåtet för tjejer i alla åldrar att köpa akuta p-piller från apoteket. Gällande vanliga p-piller så finns det inte heller någon åldersgräns men alla, oavsett ålder, måste uppsöka läkare för att få recept på p-piller utskrivet.

Åldersgräns för tändare men inte tändstickor

På dagligvaruhandelns hemsida finns detlistat vilka vanliga produkter som är belagda med åldersgränser. Till produkter som man ska vara över 18 för att köpa hör förutom alkoholdrycker (med över 1,2% alkohol) och tobak även tobaksrelaterade produkter, nikotinpreparat, gifter och giftiga kemikalier, fyrverkerier, tomtebloss, och spel med pengar som insats.

Tändstickor går ändå konstigt nog inte under rubriken rökningsrelaterade produkter, medan tändare gör det. Det har också varit en hel del diskussion om produkter som innehåller lite, men ändå under 1,2% alkohol, ska få säljas till minderåriga. Enligt dagligvaruhandeln är det lagligt att sälja till exempel mjöd (alkoholhalt kring 0,7%) till personer under 18 år, men de rekommenderar ändå att butikerna inte gör det.

Hårfärg omdebatterad

Andra omdebatterade produkter gällande åldersgräns är bland annat energidrycker och hårfärg. Energidrycker är inte belagda med någon åldersgräns, mycket på grund av att man ännu inte kunnat kartlägga riskerna med att dricka dem. Många butiker och till och med hela orter har tagit beslut om att inte sälja dryckerna till personer under 15 eller 16 år.

Från EU kom det för dryga tre år sedan rekommendationer om att personer under 16 år inte skulle få använda hårfärg. Det här på grund av att så unga personer har så känslig hud och man vill skydda dem mot de allergiska reaktioner som kemikalierna kan ge upphov till. Många frisörsalonger har tagit till sig den här rekommendationen trots att det inte är olagligt att sälja hårfärg till personer under 16.