Hoppa till huvudinnehåll

Läkarhelikoptern allt oftare i Houtskär

En gul helikopter fotad med himmelen som bakgrund.
En gul helikopter fotad med himmelen som bakgrund. Bild: Bild: Finnhems helikoptrar,finnhems

Läkarhelikoptern har ryckt ut mer än någonsin till Houtskär i sommar. Det uppger flera ortsbor.

- Vi har aldrig haft det så här, säger Sune Linde, som är ordförande i Houtskärs områdesnämnd.

- Bara under de två senaste dagarna har helikoptern varit i Houtskär, berättar Linde, och enligt egna observationer och uppgifter från andra ortsbor uppskattar han att läkarhelikoptern haft utryckningar i Houtskärområdet mellan två och tre gånger i veckan under sommaren.

- Så här kan vi ju inte ha det. Det här uppgår ju till väldiga summor om man börjar räkna, fortsätter Linde. Det går ju visserligen inte från Pargas stads kassa, men ändå ska de här summorna betalas av någon.

Läkarhelikopterutryckningarna ökar i hela landet

Statistik från Finnhems visar att läkarhelikoptern ryckt ut i Pargas skärgårdsområde 36 gånger i juni och juli. Hittills under hela året har helikoptern haft 88 utryckningar i Pargas. Skild statistik för Houtskär finns än så länge inte att tillgå. Men vid Finnhems säger man att det långa avståndet till Houtskär gör att en helikopter ofta är det enda alternativet då någon behöver hjälp fort.

Vid Finnhems säger man också att utryckningarna i skärgården ökar alltid till sommaren på grund av att flera personer vistas där, men att akutuppdragen överlag över hela landet har ökat stadigt under de senaste två åren. Efterfrågan på läkarhelikopterns tjänster har till och med överstigit prognoserna.

Vad det här kan bero på vet man inte exakt och därför har också Social- och hälsovårdsministeriet inlett en utredning kring den ökade behovet.

"Hälsogården borde bemannas"

Överlag har hälsovården och beredskapen i Houtskärdiskuterats livligt under våren och sommaren. Beslutet att dra in veckoslutsberedskapen på orten har fått hård kritik och hälsogården var stängd en månad efter midsommar och stängde igen den 5 augusti för resten av månaden. Det här har väckt mycket oro bland ortsbor.

Under sommaren har det funnits en läkare på plats under en dag i veckan, men då Sune Linde till exempel själv behövde uppsöka läkare, fick han åka till Korpo istället.

- Alla tider i Houtskär var fullbokade. För de som inte har egen bil eller möjlighet att åka blir det svårt att åka annanstans för att träffa en läkare.

- Situationen är under all kritik, säger Linde. Det här är det svåraste tiden på året med cykelturister, deltidsboende, och kursverksamhet på Skärgårdsfolkhögskolan, säger Linde. Vi borde ha en normal beredskap.

Uppdaterad med förtydliganden klockan 9:55 och med en korrigeringen 36 gånger i juni och juli, istället för juli klockan 13:28.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland