Hoppa till huvudinnehåll

Lokalt eldupphör i tre belägrade städer i Syrien

Syrisk soldat vid den syrisk-libanesiska gränsen 6.6.2015.
Soldater vid den syrisk-libanesiska gränsen. Syrisk soldat vid den syrisk-libanesiska gränsen 6.6.2015. Bild: EPA/SANA HANDOUT hizbolla

Syriens armé och Libanons Hizbollamilis har kommit överens om ett två dygn långt eldupphör med islamistrebeller nära gränsen till Libanon.

Eldupphöret trädde i kraft klockan sex på onsdagsmorgon i den rebellkontrollerade staden Zabadani och i städerna Kefraya och Fouani som kontrolleras av armén och regeringstrogna shiamuslimer.

Målet är att evakuera svårt skadade och att leverera mat och förnödenheter till tusentals belägrade civila.

- Man har kommit överens om ett eldupphör, men förhandlingarna fortsätter även om andra frågor, uppger en rebellkälla.

Förhandlingarna fortsätter via medlare bland annat om att erbjuda fri lejd åt rebeller och civila som har omringats i Zabadani.

Zabadani viktigt mål för armén

Hårda strider har pågått i flera veckor kring den strategiskt viktiga staden Zabadani som ligger endast 10 kilometer från Libanon.

Armén har försökt övertala rebellerna att lämna staden som har varit en livsviktig försörjningsled mellan Libanon och rebellkontrollerade områden i Damaskus och mellersta Syrien.

Striderna har ändå fortsatt eftersom många rebeller har vägrat att lämna staden som kontrolleras av islamistrebeller.

Rebellerna som kontrollerar Zabadani och som har gått med på eldupphöret tillhör Ahrar al-Sham, en av Syriens största islamistgrupper som också samarbetar med Al Nusrafronten, terroristnätverket Al Qaidas officiella representant i Syrien.

Amnesty: Regeringen begår krigsbrott i Damaskus

Mänskorättsorganisationen Amnesty International anklagar samtidigt Syriens regering och armé för att göra sig skyldiga till krigsbrott i belägrade rebellkontrollerade förorter i Damaskus.

Amnesty säger i en ny kritisk rapport att över 160 000 belägrade mänskor kämpar för att överleva regeringens urskiljningslösa bombningar i rebellområden i östra Ghouta som har belägrats av armén i över två år.

Amnesty säger att bombräderna i tätt bebodda civila områden utanför huvudstaden utgör ett brott mot mänskligheten.

Amnesty anklagar också rebellgruppen Islams armé för olagliga gripanden och urskiljningslösa attacker mot regeringskontrollerade mål i Damaskus.

Minst 37 dödade av regimen nära Damaskus

Minst 37 människor har dödats i den syriska regimens raketangrepp i närheten av Damaskus på onsdagen.

Enligt det Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har fler än 120 människor skadats, av vilka många allvarligt.

Flygangreppen riktades mot småstäder i rebellkontrollerade områden utanför det regimkontrollerade Damaskus.

Bombningarna inleddes efter att rebeller avfyrat raketer mot Damaskus. Minst 13 personer dödades och ett sextiotal skadades i raketattackerna mot huvudstaden.

Fler än 240 000 människor har dödats efter att inbördeskriget i Syrien började för drygt fyra år sedan och miljontals människor har tvingats fly sina hem.

Läs också