Hoppa till huvudinnehåll

Sonja Kurtén-Vartio: Tortyr var min vardag

porträtt av Sonja Kurtén-Vartio
porträtt av Sonja Kurtén-Vartio Bild: yle/Elisabeth Morney sommarprat 2015

Sonja Kurtén-Vartio från Korsholm får ofta frågor om tortyr. Hon får också frågor om vad hon lärt sig under sina år som människorättsrapportör i olika hörn av världen och som fångvårdsexpert i Irak och Ukraina.


- Jag har lärt mig att våld föder våld och medmänsklighet föder medmänsklighet.

Medmänsklighet föder medmänsklighet.

Sonja Kurtén-Vartio är också lärare i socialpolitik vid Novia i Vasa.

- Socialpolitiker försöker förbättra livet för alla människor och se till att alla människor har bättre förutsättningar att skapa sig en bättre och tryggare framtid.

Hot om krig påverkade yrkesvalet

Vid flera tillfällen under 1960-talet fanns hot om krig i Finland och till och med världskrig. Nämnas kan notkrisen 1961 då Sonja var endast fem år gammal och 1968 då Sovjetunionen invaderade Tjeckoslovakien. Då visste Sonja inte ännu att hon själv skulle bli inblandad i att förebygga krig och konflikter, men de här händelserna kom att prägla hennes yrkesval.

Fängelsetiden

Innan hon gav sig ut på internationella uppdrag har hon doktorerat inom konsekvenspedagogik, samt även jobbat tolv år på Vasa länsfängelse som biträdande fängelsedirektör. Fängelseåren var tuffa. Sonja var en av de första kvinnliga direktörerna som utnämndes. När hon blev utnämnd 1991 fanns det sammanlagt bara fem kvinnor som var fängelsedirektörer eller biträdande fängelsedirektörer i Finland.

Även uppgiften var ny; Att rehabilitera och frige fångar istället för att bestraffa.

- Konsekvenspedagogiken fungerar verkligen i fångvården. Man koncentrerar sig inte på de handlingar som är gjorda, utan på vad fångarna tänker göra med resten av livet.

Det som är gjort är gjort. Frågan är vad du tänker göra med det du har gjort.

- Många lyckades senare i livet, fastän det inte talas så mycket om dem som har lyckats. De som lyckas har fått se att det finns möjligheter att komma vidare i livet. Utbildning och yrkesutbildning hör till de viktigaste nycklarna, men det krävs mera. Att lämna missbruket, att ändra attityder, söka nytt sällskap och att ändra hela ens livsstil – det är svårt för vem som helst.

Mänskorättsrapportör

En undersökning som Sonja gjorde i Danmark i samband med sin doktorsavhandling visade att människor behöver bli sedda, trodda och behövda för att åtstadkomma en förändring i sitt liv. Det viktigaste är att alla får känna att de är respekterade.
För 15 år sedan fick Sonja möjlighet att delta i internationellt utvecklingsarbete som rådgivare för generaldirektören för fångvården i Litauen (2000). Det sammanföll med en tidpunkt då Finland började utbilda sina första 200 civilkrishanterare för att förstärka rättsstaten i post-konflikt områden eller i länder där man bytt regim eller länder som riskerar att råka i politisk, ekonomisk eller humanitär kris.

Tvätta kläder, vattna blommorna, för ut skräp, rädda världen.― Sonja Kurtén-Vartio

Efter det har Sonja arbetat i Balkan, Ukraina och Irak. Efter sådana här uppdrag får hon ofta frågor om tortyr.

- Tortyr får aldrig användas vad än det handlar om. Tortyr för ingenting gott med sig och bekännelser som man eventuellt får genom tortyr är inte tillförlitliga. Vem som helst av oss är beredd att erkänna vad som helst om vi blir torterade, bara för att få slut på tortyren. Jag har sett så mycket av hur tortyr förstör människors kropp och psyke.

På Sonjas kylskåpsdörr står det en kom-ihåg lista:
- Tvätta kläder
- Vattna blommorna
- För ut skräp
- Rädda världen

Bland annat den här musiken spelar Sonja i sitt sommarprat:

Sonja Kurtén-Vartio sommarpratar i Yle Radio Vega den 12 augusti kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på henne via Yle Arenan.

Här är listan på Vegas sommarpratare 2015.

Nyligen publicerat - Vega