Hoppa till huvudinnehåll

Stubb om budgeten: Rättvisekvoten är svår att definiera

Alexander Stubb presenterar budgetförslaget för år 2016 den 12 augusti 2015 i Helsingfors.
Alexander Stubb presenterar budgetförslaget för år 2016. Alexander Stubb presenterar budgetförslaget för år 2016 den 12 augusti 2015 i Helsingfors. Bild: Lehtikuva budgetförslag 2016

Budgetförslaget för nästa år innehåller nettoinbesparingar på 900 miljoner euro. Finansminister Alexander Stubb (Saml) beskriver budgeten som lindrigt åtstramande.

Stubb presenterade på onsdagen riktlinjerna i sitt första budgetförslag. Han lyfter fram biståndet, undervisningen, sjukersättningarna och statsförvaltningen som exempel på stora nedskärningar.

Som större satsningar nämner Stubb höjningen av garantipensionen med 23 euro i månaden och anslagsökningar för försvaret, den inre säkerheten och närstående- och familjevården.

Nedskärningarna inom den sociala sektorn har kritiserats för att vara orättvisa. Då Stubb under sin presskonferens fick frågan om man nu har försökt rätta till saken ansåg han att man nog har försökt göra en rättvis budget.

- Men rättvisekvoten är svår att definiera, sade han.

Finansministeriet föreslår bland annat att arbetsinkomstavdraget i beskattningen höjs. För det här anslås 450 miljoner euro. Arbetsinkomstavdraget gagnar små- och medelinkomsttagare.

Stubb säger att det handlar om värderingar. Regeringen väljer att satsa på att det ska löna sig att arbeta.

Skatter som höjs nästa år är bland annat tobaksskatten, avfallsskatten och fordonsskatten, precis enligt utfästelserna i regeringsprogrammet.

En budget svänger inte

Budgetförslaget syftar till att så småningom få de offentliga finanserna i skick.

- Om ekonomin inte börjar växa och sysselsättningen förbättras fortsätter nedskärningslinjen, säger Stubb.

Men han understryker samtidigt att en budget inte svänger skutan utan det viktiga är att göra också strukturella reformer så som social- och hälsovårdsreformen och att skära ned i kommunernas uppgifter. Det ska spara en miljard men vilka uppgifter det kan bli fråga om är fortfarande oklart. Också samhällsfördraget är viktigt.

Budgetens slutsumma är 53,9 miljarder euro. Inkomsterna är 48,7 miljarder. Statsskulden ökar nästa år till 106 miljarder euro.

Här näst för Finansministeriet bilaterala samtal om sitt budgetförslag med de andra ministerierna. I september samlas hela regeringen till budgetmangling.

Finansministeriets budgetförslag läggs ut på nätet på fredag eftermiddag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes