Hoppa till huvudinnehåll

Väst 4 tar fotbollen till en ny nivå

Levi Knaapinen med motståndare från Sollentuna
Leevi Knaapinen från Väst 4 (till vänster) med motståndare från Sollentuna. Levi Knaapinen med motståndare från Sollentuna Bild: T. Strandberg leevi knaapinen

I fotbollslagen i Väst 4 tävlar före detta motståndare på samma lag. Väst 4 är ett samarbete mellan fyra fotbollsklubbar i Västnyland och erbjuder fotboll på tävligsnivå för juniorer.

Väst 4 är vid det här läget redan ett några år gammalt samarbetsprojekt som inleddes mellan de olika fotbollsklubbarna BK-46 från Karis, Ekenäs IF, FC HIK från Hangö och Ingå IF fotboll.

Gruppbild av de båda lagen i Väst4
Gruppbild av Väst 4:as lag för pojkar födda 2003. På bilden syns alla spelare och lagledningen. Gruppbild av de båda lagen i Väst4 Bild: Yle/Maria Wasström väst4

Projektet går ut på att samla ivriga och begåvade västnyländska fotbollsjuniorer till ett gemensamt lag inom samma åldersgrupp.

Projektet inleddes med pojkar födda år 2000 och den senaste årskullen som bildat ett Väst 4-lag är pojkar födda år 2003, det vill säga 11- och 12 åringar.

De här killarna är nyss hemkomna från sin första gemensamma turnering utomlands. Flygfyren sommarcup spelades i Norrtälje i Sverige den 7:e till 9:e augusti och de västnyländska killarna kom hem med en pokal i högsta hugg.

pokalen
Jakob Lillqvist håller pokalen som laget fick för vinsten i B-finalen. pokalen Bild: Yle/Maria Wasström väst4

I turneringen i Norrtälje deltog 110 lag. Väst 4 deltog med två lag för att ge så mycket speltid som möjligt åt varje spelare.

Det ena laget slogs ut i kvartsfinalen medan det andra laget gick hela vägen och vann B-finalen.

- Det känns speciellt bra när man ser killarna växa ihop främst socialt men också spelmässigt, säger huvudtränare Kim Björklund.

Jonas Wikman och Kim Björklund,
Kim Björklund tillsammans med lagledare Mats Lillqvist. Jonas Wikman och Kim Björklund, Bild: Yle/Maria Wasström jonas wikman

Tanken med projektet Väst 4 är att säkra en verksamhet för pojkar på olika nivå.

Hobbyverksamheten i kommunerna utgör basen medan Väst 4-samarbetet är till för dem som är beredda att satsa lite extra.

Tidskrävande hobby både för barn och föräldrar

Jonas Wikman är med på turneringen som förälder men han tränar också killarna i EIF 03 och har därför ett nära samarbete med lagledningen i Väst 4.

Han upplever att Väst 4 är ett utmärkt komplement till EIF:s hobbylag.

- Bakgrunden till Väst 4 är att man försöker erbjuda verksamhet för de killar som är intresserade av tävlingsfotboll. För oss i EIF har det betytt att några killar är med och resten håller på med det som vi kallar seriös hobbyfotboll där vi tränar två gånger i veckan. Väst 4-killarna kör två extra träningspass i veckan, förklarar han.

Jakob Metzner från Väst4
Jakob Metzner som tar bollen av motståndaren. Jakob Metzner från Väst4 Bild: T. Strandberg jakob metzner

Jonas Wikman berömmer samarbetet mellan de olika föreningarna.

- Det finns en saklig och bra dialog mellan lagledningen i de här olika föreningarna och det har fungerat bra.

Rätt nivå är A och O

Också Björklund är övertygad om att just samarbete är det som gör det möjligt för barnen att spela på sin egen nivå.

- Det är inte bra för den som ligger lite efter att spela i ett för tufft gäng och det är inte heller bra för den som har tränat och spelat jättemycket att släpa efter på en nivå där han inte utvecklas.

det blir mål
Viktor Löflund nickar in bollen i Sollentunas mål. Matchen slutar 5-0 till Väst 4. det blir mål Bild: T. Strandberg väst 4

På lång sikt stöder det också representationslagen och deras verksamhet, säger huvudtränare Kim Björklund.

I vinter startas det upp ett Väst 4-lag för pojkar födda 2004.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland