Hoppa till huvudinnehåll

Ett dygn med containerkvartetten

Alla ute ur containern, dricker vatten och mumsar på bananer.
Efter ett dygn i en container utan mat var Dan, Rakel, Paleface och Susani milt sagt hungriga. Alla ute ur containern, dricker vatten och mumsar på bananer. Bild: Yle/Rolf Granqvist susani mahadura

Vad händer under ett dygn i en container? Fyra frivilliga låste in sig i 24 timmar, här ser du ett hopklipp av vad som hände. Den 13 augusti sänds dokumentären om människosmuggling på Yle Fem.

Den sjätte augusti stegade Rakel Liekki, Susani Mahadura, Dan Granqvist och Karri "Paleface" Miettinen in i en container på Vasa torg. Containern var fylld av trälådor som skulle agera frakt, så det fanns inte mycket utrymme för gänget.

I containern fanns två filtar, vatten och lite choklad. En hink fanns för sanitära behov. Det var mörkt.

Under dygnet kvartetten befann sig i containern streamades det hela till webben. Man kunde höra vad de pratade om och se hur de rörde sig i containern. I videon kan du se ett hopklipp från streamen, bland annat håller Palface en 20 minuter lång konsert för sina containervänner.
Tips på ställen att kolla i videon:

1:20 Någon kommer åt att banka på containern utifrån och containervännerna börjar fundera kring olika rädslor
3:53 För att hållas varma under natten bestämmer sig gruppen för att ligga i sked.
4:39 Dan, Rakel och Susani funderar om det på riktigt spelar någon roll att de sitter i containern.
5:20 Paleface anländer till containern, klockan är 2 på natten.
7:30 Det visar sig att Rakel och Paleface smugglat in något till smugglingscontainern.
8:20 Det blir morgon, hälften av containerdygnet har förlöpt lugnt.
9:34 - 29:52 Paleface sjunger gospels, religösa sånger, kampvisor och rappar.
30:09 Susani har börjat må illa, gänget ransonerar vattnet hårt. Till sin glädje får kvartetten mera vatten av smugglarna.
31:17 Tiden går långsamt. Det börjar kännas tungt.
32:00 Ju hungrigare de blir i containern, desto mer börjar de prata om mat.
32:20 Slutligen, efter 24 timmar, öppnas containerdörrarna.

På torsdag 13.8 visas en dokumentär om problematiken kring människosmuggling på Yle Fem. I dokumentären kan du också följa med före, under och efter containerexperimentet. Enkelbiljett till Europa - det kunde vara du på Yle Fem den 13.8 klockan 20. Därefter finns dokumentären på Arenan. Första delen i den tvådelade dokumentären hittar du här. Mera om projektet Enkelbiljett till Europa kan du läsa här.

Läs också

Enkelbiljett till Europa

 • Tolv dagar i smugglarens händer

  Sami och Hawkar blev smugglade in i Finland.

  Dörrarna stängs bakom honom. Han hör hur de tunga låsmekanismerna klickar till och med ens blir allt tyst. Det plötsliga mörkret gör att han inte kan se något, hans ögon är ovana vid det dunkel som omger honom, han trevar sig försiktigt fram.

 • Eva Biaudet: Större ansvar ett resonligt krav

  Riksdagsledamot ser inte människosmugglingen som problem.

  Att människosmuggling skulle vara ett stort problem i Finland dementerar riksdagsledamot och före detta minoritetsombud Eva Biaudet.

 • Enkelbiljett till Europa - tjugofyra timmar mörker

  Vi söker svar på problematiken kring människosmuggling.

  Hur ska vi prata om människosmuggling? Vad kan vi göra åt problematiken runt det? Vem bär det yttersta ansvaret och hur ska vi få människor att reagera? Det här är frågor som projektet Enkelbiljett till Europa söker svar på.

 • Utskott: Finland deltar i Medelhavsoperation

  Statsrådet torde fatta slutligt beslut nästa vecka.

  Riksdagens utrikesutskott stöder enhälligt att Finland deltar i EU:s krishanteringsoperation på Medelhavet. Utskottet behandlade frågan på ett extrainsatt möte i fredags. Statsrådet torde fatta det slutliga beslutet nästa vecka.

 • "Jag önskar att min dotter kan sluta vara rädd"

  Zaineb Alshara flydde sitt hemland Irak för dotterns skull.

  Zaineb Alshara flydde sitt hemland Irak för att ge sin dottern Jenna Alshara ett bättre liv. Efter att dottern vittnade ett barn dödas av en bomb har hon inte kunnat sova på grund av ständig fruktan för sitt liv.

 • Hon har smugglat flyktingar utan ligor och profit

  Nytte Ekman har smugglat många flyktingar till Finland.

  Hon har kört över gränsen med gömda flyktingar i bilen. Hon har flirtat för att distrahera gränsvakter, vridit upp musiken för att överrösta skriken av dem som traumatiserats. För Nytte Ekman är ett människoliv viktigare än lagen. Hon har hjälpt många utsatta att komma till Finland.

 • UNHCR: Flyktingarna ökar i rasande fart

  Över hälften av alla människor på flykt är barn.

  Människor tvingas lämna sina hem för att bli flyktingar i en aldrig förut skådad takt, slår FN:s flyktingorgan UNHCR fast i sin nya rapport. Över hälften av alla människor på flykt är barn.