Hoppa till huvudinnehåll

Ja för tredje stödpaket till Grekland

Finansminister Alexander Stubb.
Finansminister Alexander Stubb före stora utskottets möte på torsdagen. Finansminister Alexander Stubb. Bild: Lehtikuva stora utskottet

Riksdagens stora utskott har gett finansminister Alexander Stubb (Saml.) mandat att godkänna det tredje lånepaketet till Grekland, på basis av de förhandlingar som trojkan, det vill säga institutionerna och Grekland har gjort.

Det går på 86 miljarder euro och ställer hårda villkor på Grekland.

Landet måste privatisera egendom för 50 miljarder euro, reformera pensions- och skattesystemet och vården och liberalisera hela energisektorn.

Också Sannfinländarna stöder det tredje lånepaketet till Grekland, för att Finland inte ensamt kan hindra det.

Sampo Terho.
Beslutet var svårt enligt sannfinländarnas Sampo Terho. Sampo Terho. Bild: Lehtikuva terho

Sampo Terho, som är ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp, säger att beslutet att godkänna lånepaketet till Grekland var svårt.

- Det hör till de mest motbjudande besluten för mig under min politiska karriär - och säkert för oss alla sannfinländare, kommenterade Terho.

47 olika krav på Grekland

Hur hård kommer Finlands linje att vara, finansminister Alexander Stubb?

- Inte desto hårdare än den har varit under sommaren eller under årens lopp. Vi har varit av den åsikten att förhållandena måste vara de rätta för att vi ska kunna tillåta tilläggslån till Grekland. Linjen är precis densamma som tidigare. Nu kan vi för Finlands del bara meddela att vi är beredda att inleda det tredje ESM-programmet.

Finns det någon press på Grekland för att de ska få de här pengarna?

- Det finns 47 olika krav, som har förhandlats fram under sommaren. Nu kommer vi att få bevis på att de här kravena uppfylls och därefter kommer vi att ha en första etapp i oktober då den följande raten av pengarna löses.

Hur viktigt är det att Internationella valutafonden, IMF, kommer med?

- Visst är det viktigt. Penningsmässigt talar vi om cirka 15-20 miljarder, men också för hela programmets trovärdighet så är vi av den åsikten att IMF borde vara med.

Hur länge kan det här pågå, att man ger Grekland lån efter lån?

- I fall vi tittar några år bakåt så har vi några framgångshistorier, till exempel Irland, Portugal, Spanien och Cypern. Det var många som var rädda att de aldrig kommer att klara sig, men det har de gjort. De är tillbaka på marknaden och har en bra ekonomisk tillväxt.

Nu hoppas finansminister Alexander Stubb på att Grekland får sin ekonomi i skick.

- Vi talar inte om oktober, november eller december, utan om en lång väg mot tillväxt. Jag tror att det här kommer att ta många år, men jag hoppas att Grekland klarar sig.

Läs också