Hoppa till huvudinnehåll

Miranda tvingas sova på en soffa

Sömn
Plan B är att sova hos en kompis under tiden hon fortsätter leta efter ett eget ställe att bo på. Sömn Bild: YLE sömnlöshet

Miranda Eklund är en av dem som inte hittat någon lägenhet i Åbo. Om två veckor börjar studierna, och just nu ser det ut som om hon tvingas sova på en kompis soffa. I Helsingfors är situationen också svår, medan det är lite lugnare i Vasa.

Miranda Eklund har sökt bostad i Åbo ända sedan hon fick studieplats i början av juli. Om två veckor börjar studierna, och hon har ännu ingen bostad. Hon har annonserat i olika tidningar, på köp- och säljsajten Findit, på sociala medier och sökt via mäklarfirmor. Inget fungerar.

Miranda Eklund
Miranda Eklund börjar studera om två veckor, och hon har fortfarande ingenstans att bo. Miranda Eklund Bild: Miranda Eklund miranda eklund

- Det största problemet är att jag har ett sommarjobb i Närpes, och jag kan inte ta ledigt därifrån för att åka ner och titta på lägenheter.

Miranda berättar att man måste ta sig till Åbo för att titta på lägenheterna, för att ha en chans att få napp. Visningarna sker oftast mitt på dagen, så det finns ingen annan möjlighet än att ta ledigt från arbetet för att se på dem. Att åka ner till Åbo från Närpes bara för att titta på en lägenhet i fem minuter är ett ganska stort projekt, tycker Miranda.

- Dessutom är mäklarfirmorna inte brydda i hur man ser ut eller hur man är som person. Man ska bara fylla i en ansökningsblankett. Det kunde man lika gärna göra där hemma, säger Miranda.

De som visar upp sig får förtur

På studenternas hyresbostadsförmedling Helppi säger Ann-Marie Ekblom att de ogärna hyr ut lägenheter till personer de inte träffat. De vill heller inte hyra ut åt personer som själva inte sett lägenheten, eftersom det då finns risk att de blir missnöjda och därför säger upp den.

- Har man inte möjlighet att ta sig till Åbo kan man skicka en bekant, eller sina föräldrar att titta på lägenheten, säger hon.

Störst chans att få den är ändå att komma dit själv.

- Om jag har visning och får 50 ansökningar på den visningen är det nog nästan säkert att jag väljer någon som varit där, och inte någon som skickat e-post.

Miranda har skickat vänner och bekanta på visningar, och också gått på några själv, men det har ändå inte lyckats.

Stå ut ur mängden

Ann-Marie vill vara säker på att hon rekommenderar rätt hyresgäst åt hyresvärdarna. Visst kunde hon också göra en telefonintervju med personen, men då vill hon ändå att personen också ska ha sett lägenheten. På visningen ska man fylla i en ansökningsblankett. Där lönar det sig att lägga med en bilaga där man berättar om sig själv, och försöka få bilagan att stå ut från mängden. Då kommer mäklarna ihåg en.

Alla lägenhetsvisningar jag varit på har gått på finska, så jag har heller inte kunnat ställa alla frågor som jag velat ställa.

Miranda tycker att det största problemet är att mäklarfirmorna är så osamarbetsvilliga. Hon har bönat och bett om att få fylla i en ansökningsblankett hemma, och sedan titta på lägenheten på helgen, men det går ingen med på.

- Och visst förstår jag det. Ingen vill väl jobba på helgen, säger hon.

Ett annat problem hon stött på är det finska språket. Skolfinskan räcker helt enkelt inte till för att fixa en lägenhet.

- Jag har haft en bekant att ringa till mäklarfirmorna, och det kanske ger ett dåligt intryck, att jag inte själv klarar av det. Alla lägenhetsvisningar jag varit på har gått på finska, så jag har heller inte kunnat ställa alla frågor som jag velat ställa.

Tvingas bo hos en kompis

När studierna börjar om två veckor hamnar Miranda ändå inte på gatan. Hon har en kompis som hon kan bo hos tills hon hittar något eget.

- Men inte är det ju roligt. Jag har tänkt att nu får jag äntligen börja studera och så vidare, men så blir det inget med lägenheten, så då känns det plötsligt inte alls roligt att börja studera, för jag vet inte hur det blir, säger hon.

Jag tror att om man bara orkar och ids komma på visningarna, och ger ett bra intryck av sig själv, så hittar man nog något.― Ann-Marie Ekblom om utbudet av bostäder i Åbo.

En lösning kan vara att bo på hotell en tid. Miranda har också funderat på det alternativet.

- Jag har övervägt det. Det är ganska lyxigt att man får sitt rum städat vart femte dygn, men det är ju ändå ett hotellrum. Det finns inget kök och där blir det problem om jag vill göra egen mat.

Bara Miranda orkar hålla ut några veckor till borde hon ändå hitta en lägenhet. Det tror i alla fall Ann-Marie på Helppi.

- Den värsta rusningen är alltid i september. Sedan lugnar det ner sig, och fler lägenheter dyker upp. Jag tror att om man bara orkar och ids komma på visningarna, och ger ett bra intryck av sig själv, så hittar man nog något, säger Anne-Marie.

Flera av mäklarna vi pratar med säger samma sak: Håll ut, fixa något tillfälligt och sedan ska det nog gå vägen. Bara man är på plats går det mycket lättare att hålla kontakt med mäklarna och hålla koll på situationen.

Läget i de stora studiestäderna

Vi ringde runt till bostadsförmedlingar och mäklare i tre stora studiestäder för att kolla läget.

Åbo

Här finns det ytterst få ettor och mindre tvåor kvar, i alla fall om du vill bo nära stan. Läget väntas bli bättre efter september. Ifall du kan tänka dig att flytta ihop med en kompis i en större lägenhet har du större chans att hitta bostad, eftersom det finns flera lediga två- och trerummare. Du kan också ställa dig i kö till en bostad i studentbyn, som sköts av Studentbystiftelsen i Åbo.

Priset för en etta i centrum rör sig mellan 470 och 530 euro. Tvåor får du för 550 euro och uppåt. Är du beredd på att bo längre bort får du det lite billigare.

Helsingfors

Att få en billig etta i Helsingfors är svårt, ja näst intill omöjligt, men behöver du inte tänka på pengar finns det en större chans. Priset för en liten etta i Helsingfors centrum ligger på 700 euro och uppåt. De är lite billigare om du tar dig mer utanför centrum.

Du kan också söka lägenhet från Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse (HOAS), men om du först nu börjar söka lägenhet därifrån är möjligheterna att få en tyvärr mycket små. Skickade du in en ansökan i juni så kanske du redan fått, eller har bättre chans att få napp. 5500 personer står nu i kö och ungefär 2500 personer brukar få ny lägenhet i juli eller augusti. Tyvärr får alltså inte alla lägenhet helt i början av studierna. Ungefär hälften blir utan, men det finns chanser att få en lägenhet senare under året. HOAS behöver inte träffa dig innan du skriver på kontraktet. Du kan söka på nätet med en blankett.

Priserna på en HOAS-lägenhet är billigare än på den privata marknaden. Ett rum i en boxbostad får du för 200 till 350 euro. En etta går på 350 till 650 euro, och en familjebostad på 450 till 1000 euro. Här varierar priserna beroende på läge, och lägenhetens skick.

Vasa

Läget är lite bättre i Vasa. Där står ungefär 600 personer i kö till VOAS-bostäder. Bostadssekreteraren Susanna Eerola tror dessutom att de flesta redan hittat bostad på annat håll, men ännu inte meddelat om detta. Hon tror därför att det bara är cirka 200 personer som egentligen står utan bostad. Mest problem har det varit för utbytestuderande, eftersom de vill hyra möblerade lägenheter. De räcker inte riktigt till.

Priserna för en lägenhet från VOAS är ganska förmånliga. Du får ett rum i en boxbostad för 200 till 300 euro. En etta för 300 till 500 euro och en familjebostad för 400 till 700 euro.

Det är också stor åtgång på ettorna på den privata marknaden. Det gäller att hålla koll varje dag och ringa genast en lägenhet dyker upp. Priset på dem rör sig kring 450 till 490 euro.