Hoppa till huvudinnehåll

Trött på Finland? Flytta till Talossa!

flagga med text.
flagga med text. talossa

Har du funderat på att flytta utomlands? Nu kan du glömma Berlin och New York och i stället flytta till en mikronation. Här hittar du en lista på de fem mest intressanta.

Det finns över 100 mikronationer i världen, alltså stater som hävdar suveränitet på grund av ett antal roliga skäl. Många av de här nationerna har till och med sitt eget språk, sin egen kultur eller valuta. Du kan också bli en medborgare i flera mikronationer. Varför inte använda möjligheten att kunna ha dubbelt medborgarskap? Den som på riktigt vill vara cool måste så klart bli talossan, liberlandian eller naminaran.

Liberland

Liberlands flagga.
Liberlands flagga. Bild: TKrissG liberland

Trött på att betala skatter, trött på att ha grannar? Vill du leva livet i Centraleuropa vid Donaus vackra stränder? Då ska du flytta till Liberland! Europas näst nyaste land (Enclavia, en annan mikronation som är granne till Liberland, är en vecka yngre) befinner sig i gränstrakten mellan Kroatien och Serbien. Liberland har redan nu blivit känd på grund av att man inte är tvungen att betala skatt om man bor där.

Detta miniland, grundat i april, har fått nästan 400 000 ansökningar om medborgarskap, men ingen har ännu flyttat permanent till området. Du kan kanske bli den första, packa ihop dina väskor och flytta till det enda huset som finns i Liberland. Du får dock glömma dina planer om du är kommunist, för då är du tyvärr inte välkommen. Annars välkomnar Liberland dig med öppna armar!

Naminara Republic

Bild på en skog.
Bild på en skog. Bild: Hyolee2 naminara republic

Om du i stället vill kombinera natur och konst, och leva fridfullt bland gamla kastanjeträd, ska du flytta till Naminara Republic. Landet befinner sig i Sydkorea, och enligt deras hemsida får vem som helst bli medborgare. I Naminara hyllas natur, konst, sagor och allt som har med kreativitet att göra.

Landet har en flagga och ett skrivet språk som de kallar för Namijja, skriven med glada och färggranna tecken. Om du är trött på det hektiska livet i storstaden så ska du helt klart bli en naminarare. Där får du nämligen i lugn och ro plantera träd, skriva dikter och leva livet utan några som helst bekymmer.

Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands

Frimärken från Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands.
Frimärken från Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands. Bild: Wikipedia/John. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/22/GLKStamps.jpg gay and lesbian kingdom of the coral sea islands

Vad sägs om en paradisö med kritvita stränder och turkosfärgat vatten? Ett ställe där du kan leva fridfullt och hylla regnbågens alla färger? För att göra det ännu mer lockande behöver du inte ens växla pengar eftersom landets valuta är euro. Om det låter som någonting du är intresserad av ska du köpa en enkelbiljett till Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands.

Landet ligger vid den australiska kusten, och välkomnar alla som känner sig vara en del av HBTIQ-familjen. Landet har sina egna symboler som regnbågsflaggan och ger ut sina egna frimärken. Om du vill att livet ska vara en evig prideparad på stranden ska du genast flytta söderut till Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands.

Nova Roma

Nova Romas flagga.
Nova Romas flagga. Bild: Wikimedia Commons/Gonda Attila. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nova_Roma_Flag.svg nova roma

Är du trött på att leva med all modern teknologi och är sugen på ett mer simpelt liv? Då är Nova Roma det rätta stället för dig. Där får du nämligen leva som romarna gjorde för hundratals år sedan.

Det nya romarriket befinner sig i delstaten Maine i USA, och som medborgare får du delta i alla möjliga traditionella romerska ceremonier och högtider. Vem skulle inte vilja dricka vin varje dag och festa som gudarna? Klä på dig togan och bli din egen Julius Cesar!

Kingdom of Talossa

Kingdom of Talossas flagga.
Kingdom of Talossas flagga. Bild: Robin0van0der0vliet kingdom of talossa

Om det känns lite skrämmande att flytta utomlands och att bli en medborgare i ett annat land än Finland, så har vi ett perfekt alternativ för dig. Kingdom of Talossa grundades år 1979, av en då 14 år gammal pojke med namnet Robert Madison. Han tyckte att det finska ordet talossa (i huset) lät så bra att han döpte hela sitt rike efter ordet. Landets officiella motto är också på finska och lyder så här: Miehen huone on hänen valtakuntansa (mannens rum är hans rike). Du kan också bli en medborgare i Talossa var du än bor i världen, så du kan faktiskt stanna hemma och ändå vara en talossan.

Om det finska språket inte övertygade dig så kommer du säkert att ansöka om medborgarskap när du hör att Gloria Estefan är landets officiella artist och tacos den viktigaste delen av Talossas matkultur. Länge leve Talossa!