Hoppa till huvudinnehåll

Finländska unga lever allt nyktrare

Bröderna Benjamin och Anton Marttis
Resobröderna Benjamin och Anton Martti kan räkna på en hand gångerna de dricker per år. Bröderna Benjamin och Anton Marttis Bild: Erik Ståhl/Yle anton marttis

Unga har en allt sundare inställning till rusmedel. Under de senaste åren har minskningen av de ungas bruk till och med överträffat ministeriets uppsatta mål.

Sedan millennieskiftet har minderårigas dryckesvanor blivit allt sundare och efter 2013 har minskningen av drickandet till och med accelererat. Speciellt gäller det dem som dricker ofta, alltså åtminstone en gång i veckan.

Också 18-åriga pojkar har minskat på alkoholen, men bland 18-åriga flickor har den fleråriga minskningen nu stannat av.

17-åriga bröderna Benjamin och Anton Marttis vanor går ton i ton med rapporten.

– Kanske fem gånger om året, främst i samband med årets höjdpunkter, säger Benjamin.

– En handfull gånger om året. Gymnasiet och hobbyn tar upp så mycket tid, säger Anton.

Tonåringar som röker och dricker öl.
Tonåringar som röker och dricker öl. Bild: Yle/Tiina Karjalainen alkohol

Dricker bröderna så är det inte heller någon rejäl fylla. Kompisgänget har en lättsam men reserverad inställning till spriten.

– Det är ett alternativ och lätt att tacka nej till. Ingen tvingar det på dig, säger Benjamin.

"Alla spränger gränser"

17-åriga Rita säger också att det inte är något ideal att dricka sig redlös i hennes kompisgäng.

– Nå, det ser man nog inte upp till. Man förväntas nog i den här åldern känna till sina gränser.

Jämnåriga kompisen Ronja håller med, men förstår också att det förekommer övertramp.

– Alla spränger gränserna någon gång, men det är kanske mest i lägre åldrar. Men händer det så hjälper man kompisen och skrattar åt det tillsammans nästa morgon.

Succéminskning för tobaken

Allt fler unga undviker också tobak. Minskningen har till och med varit så kraftig att folkhälsomålet som sattes upp år 2001 har överträffats. Då bestämde man att eftersträva att under 15 procent av de unga år 2015 skulle röka.

I dag röker 14 procent av pojkar och 13 procent av flickor i åldern 16-18 dagligen. År 2001 var siffran för bägge könen 31 procent.

Nya rökare blir också allt färre. År 2001 prövade över hälften av 14-åringarna på tobak, medan andelen i dag har sjunkit till en femtedel.

Äldre tycker inte om att ungdomar kastar skräp på marken.
Äldre tycker inte om att ungdomar kastar skräp på marken. Bild: Pinja Lindholm, Wilma Westerholm, Sirke Roisko skräpa ned

Medan tobaken har lidit bakslag har däremot snuset klivit fram. Under de senaste tio åren har både provandet och regelbundna användandet av snus ökat, främst bland 18-åriga pojkar.

Ser man då till de ungas användning av tobaksprodukter överlag, ligger andelen på 18 procent för pojkar och 14 procent för flickor i åldern 16-18.

E-cigaretten hör också till uppstickarna. Provandet av dem har ökat, men regelbundet röks de lite. Bland 18-åringar röker 3,5 procent av pojkarna och 0,6 procent av flickorna. Hälften använder nikotinhaltiga vätskor i sina e-cigaretter.