Hoppa till huvudinnehåll

Greklands parlament antog tredje internationella stödpaketet

Greklands parlament har godkänt villkoren för det tredje internationella stödpaketet.
Greklands parlament har godkänt villkoren för det tredje internationella stödpaketet. Bild: EPA/ALEXANDROS VLACHOS lånepaket

Greklands parlament har godkänt villkoren för det tredje internationella stödpaketet efter en lång debatt som splittrade det styrande partiet Syriza. Premiärminister Alexis Tsipras fick stöd av den konservativa oppositionen i stället.

Debatten som pågick genom natten var intensiv och premiärminister Aleksis Tsipras styrande parti Syriza splittrades i omröstningen som hölls under fredag förmiddag.

Tsipras fick stöd av den konservativa oppositionen och stödpaketet antogs med betryggande majoritet.

222 ledamöter röstade för stödpaketet medan 64 röstade emot. 11 ledamöter avstod från att rösta.

Det innebär att Grekland kan få ett nytt lån på 85 miljarder euro av EU, Europeiska centralbanken ECB och Internationella valutafonden IMF.

I gengäld måste Grekland spara ytterligare och höja en del skatter.

Dokumentet som antogs består av två artiklar: Den första innehåller en lista med ett fyrtiotal reformer som långivarna krävde för att bevilja nya lån.

Den andra ger landets finansminister rätt att underteckna stödpaketet och alla dokument i anslutning till det.

Intensiv, bitter debatt

Många av Tsipras partikamrater riktade skarp kritik mot premiärministern och anklagade honom för att ha svikit vallöften som gavs innan Syriza vann valet i januari.

- Jag skäms över dig, vi har inte längre någon demokrati, utan eurozonens diktatur, sa den förre energiministern Panagiotis Lafazanis.

Lafazanis och tolv andra vänsterpolitiker meddelade inför omröstningen att de tänker bilda en ny rörelse mot sparkraven.

Tsipras försvarade sig med att Grekland inte har något annat val än att godkänna de sparåtgärder som krävs för att få nya lån.

- Vi fattade ett smärtsamt beslut av ansvar och vi tog ett steg tillbaka. Vår ställning tjänas inte av flykt och fantasier. Vi beslöt att stanna vid liv i stället för att begå självmord och samtidigt klaga över hur orättvist allt är, sa Tsipras.

Ny förtroendeomröstning nästa vecka

Tsipras anklagade Tyskland och särskilt finansminister Wolfgang Schäuble för att medvetet undergräva Grekland i ett försök att sparka ut landet ur eurozonen.

Tsipras meddelade också att parlamentet kommer att rösta om förtroende för regeringen nästa vecka .

Det största oppositionspartiet, konservativa Ny Demokrati meddelade omedelbart att man kommer att rösta mot Tsipras och regeringen.

IMF kräver fortfarande att skulder avskrivs

Euroländernas finansministrar diskuterar stödprogrammet senare på fredagen i Bryssel.

Stödprogrammet måste ännu godkännas av parlamenten i flera EU-länder, bland annat av den tyska förbundsdagen.

Internationella valutafonden fortsätter samtidigt sina försök att få EU att avskriva en del av Greklands skulder.

IMF säger att man inte kommer att fatta beslut om mer lån så länge som Greklands skuldbörda inte kan anses vara hållbar.

Läs också