Hoppa till huvudinnehåll

”Jag tänker aldrig mer stöda Amnesty”

Eva Biaudet
Eva Biaudet har tappat förtroendet för Amnesty. Eva Biaudet Bild: Yle/Parad Media efter nio

Riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) har ingen förståelse för Amnesty Internationals beslut att jobba för en avkriminalisering av prostitution. Hon har tappat förtroendet för organisationen.

- Amnesty säger att de är människorättsvänliga, men vår uppfattning här i Norden är att det är helt tvärtom. Jag skulle aldrig bli medlem. Jag har tidigare stött deras kampanjer men det tog slut nu.

Eva Biaudet ogillar att Amnesty säger att man genom att jobba för en avkriminalisering vill minska på stigman för de prostituerade. Att man försöker skydda dem.

- Amnesty talar i termer av att man vill ge dem mänskliga rättigheter. Men i ett nordiskt perspektiv så har alla mänskliga rättigheter, säger Biaudet. Man måste inte vara sexarbetare för att få mänskliga rättigheter. Det är ett märkligt snack.

Motarbeta sexindustrin

Enligt Eva Biaudet måste man angripa hela systemet, det vill säga sexindustrin, och inte normalisera situationen så som Amnesty enligt henne nu gör.

- Om man bryr sig om de som är mest utsatta så hjälper det här nog inte. Tvärtom är det ett sätt att normalisera utnyttjandet av kvinnor, säger Biaudet. Amnesty normaliserar och understöder nu att sexindustrin byggs ut.

Biaudet vidhåller att det inte finns någonting som stöder uppfattningen om att en avkriminalisering skulle ha lett till en bättre situation för de prostituerade.

- Det finns exempelvis ingenting som visar att våldet har minskat.

”Harm reduction räcker inte”

- För mig räcker det inte att man gör livet lite drägligare, utan målet måste vara att de här kvinnorna har en möjlighet till ett människovärdigt jobb, säger Eva Biaudet. Det räcker inte att man har lite mänskliga rättigheter. Man kan inte nöja sig med att kvinnor bara diskrimineras lite.

Läs också