Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Någon förvränger våra uppgifter

Polis i Åbo under Vi har en dröm demonstrationen
Polis i Åbo under Vi har en dröm demonstrationen Bild: Yle/Monica Forssell polis

Polisen är irriterad på rykten och invandrarfientliga stämningar som dyker upp på nätet i samband med brott. Ofta handlar det om misstänkta som hängs ut i sociala medier.

Det senaste fallet med invandrarfientliga rykten gäller en våldtäkt i Uleåborg. Två män är misstänkta och i sociala medier har rykten gått om att de skulle vara invandrare. Polisen dementerade genast det påståendet, men ryktesspridningen har inte upphört.

- Vi litade på att när polisen går ut med fakta i offentligheten, så tror man oss, säger Marko Luotonen som är informationschef vid Polisstyrelsen.

Luotonen säger att det finns nätskribenter som låter förstå att polisen ljuger för att skydda invandrare.

- Man kan inte undvika den tolkningen, att man medvetet förvränger sanningen. Det finns ett maskineri med ett antal skribenter som alltid försöker uppvigla etniskt hat.

Pressen får sig efter Ikeamorden

Fenomenet med etniskt hat i sociala medier förekommer inte bara i Finland. I Sverige är debatten gammal. Nu senast riktades en ovanligt kraftig våg av kritik mot både polisen och så kallade gamla medier efter morden vid Ikea i Västerås där två asylsökande är misstänkta.

En del av kritiken riktades mot tidningen Dagens Nyheter och dess chefredaktör Peter Wolodarski.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.
Peter Wolodarski Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. Bild: Yle/Ingemo Lindroos peter wolodarski

- I det här fallet gäller debatten om vi borde ha berättat mer om gärningsmännens bakgrund, profil och drivkrafter, säger han.

Utöver den här pressetiska debatten om vilken information som ska publiceras finns också andra röster, konstaterar Wolodarski.

- Det kommer alltid finnas de som vägrar tro på det som sägs, också i seriösa medier. Men vi kan inte låta det styra vår strävan efter att vara sakliga och rapportera korrekt, säger han.

Peter Wolodarski påpekar att sociala medier och så kallade alternativa nyhetskällor är bra saker.

- Men det är en väldig mångfald röster och i den finns en hel del vagt. Det har ju alltid funnits i samhället, men det har inte varit lika synligt tidigare. Numera kan vi inte ducka för det, vi måste förhålla oss till det, säger han.

Läs också