Hoppa till huvudinnehåll

Låt maten mätta magen och inte soptunnan

Rotsaker på fat.
Rotsaker på fat. Bild: Yle trädgården på strömsö

I direktsändningen Rester och Gäster på Strömsö den 6 september ger Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet tillsammans med Paul Svensson konkreta råd hur du kan ta tillvara rester och råvaror som håller på att bli gamla istället för att kasta dem i soporna.

Elisabeth och Paul förädlar råvarorna till en festbuffé samtidigt som de ger tips på hur man kan ta tillvara rester. Till sitt förfogande har de råvaror som plockas ur butikshyllorna för att slängas - frukter och grönsaker som på grund av någon skavank inte kan säljas eller mjölk- och köttprodukter som datumet går ut på.

- ­Många har blivit glatt överraskade när de fått insikt om vad de kan göra med brödkanter, mjölkskvättar och grönsaker berättar Elisabeth Eriksson, projektledare för Svinnkampen.

Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet
Elisabeth Eriksson Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet Bild: Marthaförbundet elisabeth eriksson

Svinnkampen är Marthaförbundets kampanj för att starta en rörelse mot matsvinnet. Marthaförbundet har valt att fokusera på svinnet i hushållen.

23 till 24 kg ätbar mat per person slängs årligen i Finland. Hemhushållen står för 35% av svinnet (Foodspill/MTT). Förutom att all mat som slängs är en miljöbelastning utgör den en stor ekonomisk förlust och ett slöseri med tid.

­- Tänk på den tid som sätts på var femte matkasse - att handla, bära hem den, tillreda maten för att sedan slänga den i soporna. Vi kan alla dra vårt strå till stacken. Vill vi bli av med svinnet måste vi jobba för det. Vi måste bli mer medvetna konsumenter och äta den mat vi köper.

Svinnkampen handlar om att medvetandegöra och sprida information om matsvinnet, lära ut livsmedelshantering, inspirera till kreativitet i köket och åstadkomma en attitydförändring och en ökad förståelse för matkultur och matproduktion.

I våras startade Marthaförbundet Svinnkampen med en första kampanjvecka och nu på söndag, den 16.8, fortsätter Svinnkampen med sin andra kampanjvecka. I samband med Restaurangdagen ordnas pop­ up-restauranger med fokus på resträtter i Vasa och Ekenäs. Där kan man passa på att bekanta sig med fakta, få inspiration och dela med sig av egna tips.

svinnkampen.fi kan man ta del av artiklar, recept, videoklipp och podcasts. Torsdagen den 20 och fredagen den 21 augusti finns Svinnkampen på plats under evenemanget Delikatssernas Finland på Järnvägstorget i Helsingfors.

Elisbeth kommer att dela med sig av erfarenheter, tankar och tips den 6 september i direktsändningen Rester och Gäster på Strömsö. Om du har egna tips du vill dela med dig eller frågor angående matsvinn kan du skicka in dem redan nu till stromso@yle.fi eller via Facebook. Tillsammans med Paul besvarar Elisabeth publikens frågor.

Följ oss också på Instagram@ylestromso och via #strömsö.

Paul Svensson.
Paul Svensson Paul Svensson. Bild: Yle/Rolf Granqvist strömsöpress

Relaterade artiklar:
Nu är årets ekologiska resurser slut
Sluta slänga din mat