Hoppa till huvudinnehåll

Minna Kauppi drar sig tillbaka

Minna Kauppi långt från täten i Skottland.
Kauppi trappar ner elitsatsningen. Minna Kauppi långt från täten i Skottland. Bild: Lehtikuva vm 2015

En av Finlands genom tiderna bästa orienterare, Minna Kauppi, trappar ner sin elitsatsning.

Kauppi, 32, skriver av sig i en lång bloggtext om sina tankar och reflektioner efter VM-tävlingarna i Skottland och de känslor hon upplevde där. Hon blev sexa i sprinten, inte långt från en medalj, men den känslan hon upplevde efter medaljmissen fick henne att reflektera.

– I det skedet när en vinnare börjar nöja sig med en andra plats bör man se sig i spegeln, hur illa ens spegelbild än stirrar tillbaka, skriver Kauppi.

De övriga tävlingarna vid VM gick inte heller som planerat. Kauppi avslöjar också att de senaste åren i karriären varit allt annat än lyckade. Åren har varit svårare än vad hon själv berättat och avslöjat tidigare.

Hoppa över Twitterpostning

Efter VM drabbades Kauppi också av en märklig känsla som snabbade på hennes beslut att varva ner.

– Jag kände mig lycklig efter VM, när jag istället hade förväntat mig bitterhet, sorg och ilska. Livet kan vara gott även utan medaljer. Idrotten har alltid varit mer för mig än bara medaljer, det har varit en livsstil. Men i elitidrotten fanns bara segrarna. Inget har någonsin räckt för mig och kommer inte heller att räcka, avslöjar Kauppi.

Minna Kauppi valdes till årets idrottare i Finland för år 2010, men nu fem år senare sätter hon tillfälligt punkt för elitsatsningen. Hennes bloggtext lämnar ändå en dörr på glänt för en comeback, även om tonen i skriften känns definitiv.

– Jag vet inte om den här texten är slutpunkten på min orienteringssaga. Jag slutar inte officiellt, utan temporärt. Som det nu ser ut tar jag en paus från elitidrotten och låter livet staka ut min kurs utan kompass. Nu finns inget nord och syd längre. Inget rätt och fel.

Under karriären blev det ändå väldigt många rätt för Minna Kauppi. Sitt första FM-guld vann hon redan 1997, junior-VM-guld blev det år 2000 och år 2005 tog hon sin första individuella VM-medalj.

Hemma i prisskåpet finns nio VM-guld, fem VM-silver och tre VM-brons. Sitt senaste och för tillfället sista VM-guld vann hon i Schweiz på medeldistans 2012.

Minna Kauppis VM-medaljer

Guld
2012, medeldistans
2011, stafett
2010, stafett
2010, medeldistans
2008, stafett
2008, medeldistans
2007, stafett
2007, långdistans
2006, stafett

Silver
2013, stafett
2012, medeldistans
2008, sprint
2007, sprint
2004, stafett

Brons
2009, stafett
2009, långdistans
2005, medeldistans

Läs också

Nyligen publicerat - Sport