Hoppa till huvudinnehåll

Nordkorea har infört en egen tidszon

Nordkoreaner lägger blommor vid Kim Il-Sungs staty i Pyongyan 2010.
Nordkoreaner lägger blommor vid Kim Il-Sungs staty i Pyongyan 2010. Nordkoreaner lägger blommor vid Kim Il-Sungs staty i Pyongyan 2010. Bild: EPA/YONHAP kim il-sung

Nordkorea bytte tidszon under natten till lördagen. Vid midnatt skruvades klockorna tillbaka en halvtimme och Nordkorea har nu en alldeles egen tidszon, som landet kallar Pyongyang-tid.

Sydkorea har kritiserat åtgärden och säger att den innebär ytterligare ett hinder för en eventuell framtida återförening mellan de två koreanska staterna, medan Nordkorea kritiserar Sydkorea för att hålla fast vid den forna kolonialmakten Japans tidszon.

Japan bytte tidszon på den koreanska halvön efter att Japan invaderade halvön 1910. Också Sydkorea bytte tillfälligt tid under några år på 1950-talet, men återgick sedan till den japanska tidszonen, med motiveringen att det underlättar samarbetet mellan USA:s allierade i området, det vill säga Sydkorea och Japan, om de har samma tid.

Det är ovanligt men inte unikt med en halv timmes tidsskillnad till grannländer. Det gäller också för Indien, Iran och Burma. Nepal har en tidsskillnad på 45 minuter till sina grannländer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes