Hoppa till huvudinnehåll

Personbästa gav Filiph Johansson FM-brons

Filiph Johansson satsar på långsprint. 2014
Filiph Johansson knep FM-brons på 400 meter. Filiph Johansson satsar på långsprint. 2014 Bild: Yle/Antti Koivukangas filiph johansson

Gamlakarleby IF:s Filiph Johansson löpte sitt livs bästa lopp på banvarvet i Nyslott och fick fira sin första FM-medalj i U20-klassen.

Johansson, som bytte fotbollen mot friidrott för ett par år sedan, har från tidigare redan FM-medaljer i de yngre klasserna, men på lördag fick han fira sin första medalj i U20-klassen.

18-åringen korsade mållinjen på 400 meter på tiden 49,35, vilket är nytt personbästa med en hundradelssekund. Tiden räckte till en tredje plats bakom segraren Juho Pirskanen och silvermedaljören Julius Uutela.

Brons blev det även för Helsingfors IFK:s Ida Turunen i stavtävlingen. Turunen klarade både 315 och 325 i första försöket, men 335 vållade större problem. Först i det sista hoppet klarade hon av höjden. Nästa höjd på 345 blev däremot för svårt med tre rivningar som resultat. I och med det slutade Turunen trea bakom Soile Koponen och Sara Heikkilä.

Pajunen trea bakom suverän duo

IF Åsarnas Anna Pajunen stod däremot för en mycket jämn serie i tresteg. Eller vad säger ni om den här raden: 11,80, 11,85, 11,96, 11,91, 11,61, X. Hennes längsta hopp räckte till ett FM-brons.

Senni Salminen och Emma Pullola var däremot i en klass för sig. Båda hoppade över 13 meter och guldet gick slutligen till Salminen med resultatet 13,12.

Nummer tre verkade vara SFI-idrottarnas lyckonummer på lördag, då även Esbo IF:s Eliisa Räsänen tog hem en bronspeng på 400 metern. Hennes tid på banvarvet 57,07.

Lördagens första SFI-guld till Raitanen

Efter flera bronsmedaljer lyckades Sjundeå IF:s Topi Raitanen äntligen knipa SFI-föreningarnas första FM-guld i Nyslott. Och det kom efter ett fantastiskt lopp på 3000 meter hinder.

Raitanen var totalt överlägsen och noterades för den fina tiden 9.04,10. Segermarginalen till tvåan Mikko Hirvonen var över 40 sekunder.

På den hälften kortare sträckan och utan hinder knep IF Raseborgs Tuomas Puputti däremot ett silver.

Personbästa för Bäck

Kristian Bäck från Vasa IS gjorde en fin längdtävling. Hans seger var aldrig hotad efter 7,61 i den andra hoppomgången. Hoppet skulle även varit nytt personbästa för Vasahopparen, men vinden var aningen för stark för att resultatet skulle vara statistikdugligt.

Det blev trots allt nytt rekord för Bäck, då han i det fjärde hoppet landade på 7,50 i godkända vindförhållanden.

Resultat från U20-FM i Nyslott.