Hoppa till huvudinnehåll

Roxette väcker minnen

Roxette konsert vid Karlsplan
Många kom i god tid till Karlsplan. Roxette konsert vid Karlsplan Bild: Yle/Malin Hulkki roxette konsert

Redan före portarna öppnades vid 17-tiden på lördag kväll började folk sakteligen strömma mot Karlsplan i Vasa där Roxette, Alphaville och Frida Andersson uppträdde under kvällen. Förväntningarna på den strålande sommarkvällen var höga.

Paret Björk hade tagit sig till Karlsplan från Jakobstad. Carl-Gustav Björk fick konsertbiljetten som födelsedagsgåva av sin fru Marina. Roxette väcker minnen.

- Vi var i Sverige 1992. Hade ny bil och Roxette spelades i radion. Man kommer ihåg olika saker från olika låtar, säger Carl-Gustav Björk.

Carl-Gustav och Marina Björk väntar på att Roxette konserten skall börja.
Carl-Gustav och Marina Björk Carl-Gustav och Marina Björk väntar på att Roxette konserten skall börja. Bild: Yle/Malin Hulkki marina björk

- Roxette hör till tiden då man var ung, säger Marina Björk.

När det gäller Alphaville är förväntningarna inte lika höga. Det tyska bandet väcker inga större varken minnen eller känslor hos paret Björk.

- Jag har ingen aning om dem. Det blir en överraskning, säger Marina Björk

Paret Björk hörde till de som kom i god tid till Karlsplan för att säkra sig om en bra plats. Det gjorde också väninnorna Anita och Noora.

Noora och Anita väntar på att Roxette ska börja spela
Noora och Anita Noora och Anita väntar på att Roxette ska börja spela Bild: Yle/Malin Hulkki karlsplan vasa

- Vi bor här nära och har njutit av en underbar brunch och tog sedan cykel och traska hit. Vi hade bra med tid, så nu njuter vi av solen, säger Anita.

Roxette väcker ungdomsminnen

Roxette är utan vidare dragplåstret för damerna. Men Alphaville är en bonus liksom Frida Andersson som inte är så bekant för väninnorna.

- Jag är ung ännu, men jag far ännu längre bak i ungdomen då jag hör Roxette. Jag hamnar på år 1991 och min första resa till Västerås till en underbar amerikansk bilträff. Då vi tre tjejer kom hem därifrån lyssnade vi på Roxette och det var toppen. Man blir lite yngre, säger Anita.

- Jag har lyssnat mycket på Roxette. Underbara romantiska låtar, säger Noora.

När det gäller Aphaville hamnar man ännu längre tillbaka i ungdomen, tror Anita. Vilka låtar som var populära kan Anita inte riktigt komma ihåg,

- De var väl någo nätta pojkar då och snygga karlar idag, säger Anita.

Det är länge sedan det ordnades en så här stor konsert i Vasa. Efter att Rantarock lades ner för femton år sen och Rockperry för sex år sen har det varit tunnsått med konserter som samlar 10.000 besökare.
Både Anita och Noora är entusiastiska över att ett evenemang som Wasa Open Air ordnas i hemstaden.

- Jag har väntat på den här kvällen med stor iver och det är ljuvligt att få komma hit med en kär vän och lyssna. Det blir en mäktig kväll tror jag, säger Noora.

Väninnorna köpte sina biljetter genast i maj och det var viktigt att få så bra platser som möjligt. Det blev biljetter till området precis framför scen.

- Vi vill se och höra, säger Anita.

Enligt arrangören Loud´n Live har så gott som alla av de totalt 11 000 biljetterna sålts. Det går inte längre att köpa sittplatsbiljetter eller VIP-biljetter den normala vägen. Däremot finns det ännu biljetter till ståplats och så kallade Golden Circle-biljetter som placerar en närmast scen.

Då jag lämnade Karlsplan vid 18-tiden fanns det ännu ett hundratal biljetter till salu. Enligt försäljaren fanns det fortfarande en och annan som köpte biljetter.