Hoppa till huvudinnehåll

Roxette väcker minnen

Roxette konsert vid Karlsplan
Många kom i god tid till Karlsplan. Roxette konsert vid Karlsplan Bild: Yle/Malin Hulkki roxette konsert

Redan före portarna öppnades vid 17-tiden på lördag kväll började folk sakteligen strömma mot Karlsplan i Vasa där Roxette, Alphaville och Frida Andersson uppträdde under kvällen. Förväntningarna på den strålande sommarkvällen var höga.

Paret Björk hade tagit sig till Karlsplan från Jakobstad. Carl-Gustav Björk fick konsertbiljetten som födelsedagsgåva av sin fru Marina. Roxette väcker minnen.

- Vi var i Sverige 1992. Hade ny bil och Roxette spelades i radion. Man kommer ihåg olika saker från olika låtar, säger Carl-Gustav Björk.

Carl-Gustav och Marina Björk väntar på att Roxette konserten skall börja.
Carl-Gustav och Marina Björk Carl-Gustav och Marina Björk väntar på att Roxette konserten skall börja. Bild: Yle/Malin Hulkki marina björk

- Roxette hör till tiden då man var ung, säger Marina Björk.

När det gäller Alphaville är förväntningarna inte lika höga. Det tyska bandet väcker inga större varken minnen eller känslor hos paret Björk.

- Jag har ingen aning om dem. Det blir en överraskning, säger Marina Björk

Paret Björk hörde till de som kom i god tid till Karlsplan för att säkra sig om en bra plats. Det gjorde också väninnorna Anita och Noora.

Noora och Anita väntar på att Roxette ska börja spela
Noora och Anita Noora och Anita väntar på att Roxette ska börja spela Bild: Yle/Malin Hulkki karlsplan vasa

- Vi bor här nära och har njutit av en underbar brunch och tog sedan cykel och traska hit. Vi hade bra med tid, så nu njuter vi av solen, säger Anita.

Roxette väcker ungdomsminnen

Roxette är utan vidare dragplåstret för damerna. Men Alphaville är en bonus liksom Frida Andersson som inte är så bekant för väninnorna.

- Jag är ung ännu, men jag far ännu längre bak i ungdomen då jag hör Roxette. Jag hamnar på år 1991 och min första resa till Västerås till en underbar amerikansk bilträff. Då vi tre tjejer kom hem därifrån lyssnade vi på Roxette och det var toppen. Man blir lite yngre, säger Anita.

- Jag har lyssnat mycket på Roxette. Underbara romantiska låtar, säger Noora.

När det gäller Aphaville hamnar man ännu längre tillbaka i ungdomen, tror Anita. Vilka låtar som var populära kan Anita inte riktigt komma ihåg,

- De var väl någo nätta pojkar då och snygga karlar idag, säger Anita.

Det är länge sedan det ordnades en så här stor konsert i Vasa. Efter att Rantarock lades ner för femton år sen och Rockperry för sex år sen har det varit tunnsått med konserter som samlar 10.000 besökare.
Både Anita och Noora är entusiastiska över att ett evenemang som Wasa Open Air ordnas i hemstaden.

- Jag har väntat på den här kvällen med stor iver och det är ljuvligt att få komma hit med en kär vän och lyssna. Det blir en mäktig kväll tror jag, säger Noora.

Väninnorna köpte sina biljetter genast i maj och det var viktigt att få så bra platser som möjligt. Det blev biljetter till området precis framför scen.

- Vi vill se och höra, säger Anita.

Enligt arrangören Loud´n Live har så gott som alla av de totalt 11 000 biljetterna sålts. Det går inte längre att köpa sittplatsbiljetter eller VIP-biljetter den normala vägen. Däremot finns det ännu biljetter till ståplats och så kallade Golden Circle-biljetter som placerar en närmast scen.

Då jag lämnade Karlsplan vid 18-tiden fanns det ännu ett hundratal biljetter till salu. Enligt försäljaren fanns det fortfarande en och annan som köpte biljetter.

 • Miljoner kan förlora hälsovård under nya ”Trumpcare”

  Omröstning för senatens vårdreform redan om en vecka.

  Senatens republikaner har offentliggjort den hälsovårdsreform som har förhandlats fram bakom stängda dörrar och kan innebära att miljoner människor förlorar tillgång till vård. Omröstningen hålls redan om en vecka och både republikaner och demokrater rasar mot hemlighetsmakeriet och tidtabellen.

 • EU förlänger sanktionerna mot Ryssland

  Sanktionerna förlängs med ett halvt år.

  EU-ländernas ledare har vid EU-toppmötet i Bryssel som väntat beslutat att förlänga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland med ett halvt år.

 • Tungslaget för Ilonen i Europa-touren i München

  Korhonen ligger bäst till av finländarna, två under par.

  Mikko Ilonen fick inte till det i första rundan i Europa-touren i München. Mikko Korhonen lyckades däremot bättre och ligger två under par.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Ett dygn av krishälp i Raseborg

  Också i Kronoby ordnas sorgeandakt på torsdagskvällen.

  Vi frågade en som varit med i krishjälpen om hur det senaste dygnet efter tragedin i Ekenäs förlöpt. På torsdagskvällen ordnas också en sorgeandakt i Kronoby kyrka med anledning av händelserna i Raseborg.

 • Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

  Sommarpratare, hedersvåld och trender i Vegas sommarschema.

  Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

 • Tragedin i Ekenäs: Offret hade rötter i Österbotten

  Polisen bekräftar att offret kommer från Österbotten.

  Vid mordet i tisdags i Ekenäs användes ett eggvapen. Den misstänkta mannen hade också vapen som kräver licens. Men de vapnen användes alltså inte vid mordet av den unga kvinnan. Nu bekräftar även polisen att offret hade rötter i Österbotten.

 • Polisens alkometer i flitig användning under midsommarhelgen

  Kör nyktert och ta det lugnt i trafiken, meddelar polisen.

  Efter midsommarafton brukar polisens alkometer allt för ofta ge positivt utslag, berättar polisen i Österbotten, som påminner om att vara nyktra bakom ratten och ta det lugnt i trafiken.

 • Algfri midsommar i Österbotten

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna.

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna i Österbotten.

 • Jordbrukare välkomnar minskad byråkrati

  Övervakningen av jordbruket ska bli effektivare.

  Färre inspektioner på gårdarna, färre pappersblanketter och enklare bestämmelser, föreslår jord- och skogsbruksministeriet. - Det låter bra, säger jordbrukaren David Köping i Sundom i Vasa.

 • "Talkoarbetet ger glädje och energi"

  Talkoarbete är en viktig del av många österbottningars liv.

  Att arbeta frivilligt eller på talko är viktigt för många österbottningar. För Sara Snickars inleddes frivilligarbetet då hon gick med i en Marthaförening. Ett gäng ur Marthaföreningen ordnade matlagningskvällar för asylsökande i Malax.

 • Lång tradition av talko

  Sociolog: Samhället måste ha frivilligt engangemang.

  I Österbotten arbetar vi gärna på talko. Utan frivilligt engagemang skulle samhället inte fungera, säger sociologen Dan Sundblom.