Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingar fick äntligen husrum på passagerarfärja på Kos

Grekisk passagerarfärja
Passagerarfärjan transporterar normalt turister över Adriatiska havet - nu är den ett flyktingboende. Grekisk passagerarfärja Bild: EPA/ODYSSEUS grekisk båt

På den grekiska ön Kos har syriska flyktingar nu fått gå ombord på en passagerarfärja där de får husrum.

Läget på Kos har varit kaotiskt eftersom det inte har funnits tillräckligt med sovplatser och tvättmöjligheter för flyktingarna.

Flyktingarna hade väntat utanför färjan i över ett dygn medan de grekiska myndigheterna gjorde upp planer för hur påstigningen skulle gå till så lugnt som möjligt.

Passagerarfärjan Eleftherios Venizelos kom till Kos på fredagen, men ombordstigningen kunde börja först under småtimmarna på söndag morgon och gick lugnt till.

Det förekom små bråk om vem som skulle få gå ombord först, men sedan steg flyktingarna ombord i grupper om 20.

Bilfärjan Eleftherios Venizelos är chartrad av Greklands regering för att ge 2 500 syrier husrum. På färjan finns också ett område där myndigheterna kan börja processa pappersarbetet. Utanför porten till hamnen skrek icke-syriska flyktingar slagord.

En av dem som fick komma ombord var den syriska studeranden Aimat Osman.

- Vi väntar på att få våra papper i skick så att vi kan lämna Grekland, sade han.

De flesta kommer på sommaren

Eftersom syrierna flyr från inbördeskriget i sitt land får de flyktingstatus, vilket ger dem speciella rättigheter under internationell lag.

Kring 250 000 människor har kommit över Medelhavet till Europa i år, enligt den internationella organisationen för migration.

Flyktingar bor i tält på ön Kos.
De som inte har råd att bo på hotell, bor i tält på Kos. Flyktingar bor i tält på ön Kos. Bild: EPA/ODYSSEUS kos

Kring hälften av dem har kommit till de grekiska öarna. Antalet har ökat under sommaren eftersom det lugnare vädret gör den farliga resan lite säkrare.

Flyktingar fortsätter att komma över till ön Kos varje dag i små gummibåtar från närliggande Turkiet.

Tusentals bor på hotell på Kos, men de som inte har råd med det bor i tält, övergivna hus eller under bar himmel.

Flyktingar från andra länder frustrerade

På lördagen drabbade kring 50 migranter från Pakistan, Afghanistan och Iran samman utanför Kos polisstation.

De kastade stenar och slogs i frustration eftersom syrierna hade förtur till båten.

Najlleb, som har flytt från Pakistan, är frustrerad.

- Systemet är inte bra. Jag har varit här i sju dagar redan. Min kompis har varit här i 20 dagar. Det finns ingen mat, inget vatten. Det är en väldigt farlig situation.

På lördagen hämtade sjömän en last med vattenflaskor och kaos bröt ut när så många ville få lite vatten att dricka. Amerikanska Syrus, en av sjömännen, är kritisk till hur Europa tar hand om flyktingkrisen.

- Vi alla ger 25 till 30 procent av våra skatter till centraliserade regeringar och var är de? Om de inte är här för att ta hand om humanitära kriser, varför har vi dem? Vi måste fråga oss själva vart våra pengar går.

Läs också