Hoppa till huvudinnehåll

Egypten godkände kontroversiell antiterrorlag

Arkiv. Minst sex personer dödades i en bombattentat mot en polisstation på Sinaihalvön den 12 april 2015.
Arkiv. Minst sex personer dödades i en bombattentat mot en polisstation på Sinaihalvön den 12 april 2015. Bild: EPA/STR sinai

Egypten har godkänt en ny strängare antiterrorlag i syfte att stoppa militanta islamister som vill störta regeringen.

Den som grundar eller leder en terrorgrupp kan dömas till dödsstraff, medan finansiering av terrorverksamhet kan ge livstids fängelse. Den som är medlem i en terrorgrupp kan få upp till tio års fängelse.

Samtidigt kommer den som uppviglar till våld eller sprider terrormeddelanden att kunna få mellan fem och tio års fängelse.

Specialdomstolar kommer att bildas för att man i snabbare takt ska kunna döma misstänka terrorister. Samtidigt skyddar lagen poliser och militärer som har använt våld.

Lagen kritiseras

Kritikerna menar att president Abdel Fattah al-Sisi kommer att utnyttja lagen för att krossa politiskt motstånd och tysta medierna.

Journalister som rapporterar om attacker och militäroperationer på ett sätt som strider mot myndigheternas officiella version kan dömas till skyhöga böter eller yrkesutövningsförbud.

Abdel Fatah al-Sisi 15 februari 2015
Abdel Fattah al-Sisi Abdel Fatah al-Sisi 15 februari 2015 Bild: EPA/ al-sisi

Ursprungligen var det tänkt att journalisterna också skulle kunna dömas till fängelse. Den paragrafen slopades ändå på grund av internationella protester.

Under de senaste två åren har militanta islamister fört en kamp för att störta al-Sisis regering. Hundratals egyptiska poliser och militärer har dödats i olika attacker.