Hoppa till huvudinnehåll

Korsholm frias från brottsmisstanke i Toby

Den obebodda flygekorreholken.
Rainer Ilkka öppnar en flygekorrholk vid Hagnäsbacken, Korsholm. Den obebodda flygekorreholken. Bild: Yle/Anna Ruda hagnäsbacken

Förundersökningen bör läggs ned kring det naturskyddsbrott som Korsholms kommun skulle ha gjort sig skyldigt till i samband med en skogsavverkning i Hägnäsbacken i Toby i våras.

Det eventuella brottet skulle ha ägt rum i maj i år då kommunen lät hugga ned åtminstone ett träd med en holk för flygekorre i. Vid tillfället var holken inte bebodd. Polisanmälan gjordes av Rainer Ilkka som bor i området.

Polisens utredare Mats Sjöholm kommer att föreslå att åklagaren lägger ned förundersökningen.

- Det finns olika grunder i förundersökningslagen där det stadgas om det här, till exempel om ett ärende anses som obetydligt i jämförelse med andra liknande ärenden i samma brottslag. Det är en grund, säger Mats Sjöholm.

- Sedan finns det förstås en kostnadsbaserad begränsning av förundersökning. Men i det här fallet är det obetydlighetsgrunden som kommer i fråga, säger Mats Sjöholm.

Ny polisanmälan

Rainer Ilkka säger nu att han tänker polisanmäla Ben Antell, teknisk direktör i Korsholm, för förtal i samband med en nyhet som Yle Österbotten gjorde i maj.

I inslaget sade Ben Antell att Rainer Ilkka använder flygekorren och dess förekomst som ett medel för att stoppa processen med det nya bostadsområde som Korsholm håller på att skapa i området. Rainer Ilkka säger att så inte är fallet.

Ben Antell vill inte kommentera det hela.

Åklagaren ska ännu säga sitt om förundersökningen kring naturskyddsbrottet.