Hoppa till huvudinnehåll

Kritik mot de släckta gatlyktorna i Vasa

Biltrafik i gryningen.
Släckt var det här. Bilden tagen på Vasklot (vid gryningstid). Biltrafik i gryningen. Bild: Yle/Roger Källman gatlyktor

Normalt är gatubelysningen tänd överallt i Vasa om nätterna den här tiden på året. Men inte i år. Staden ska spara 50 000 euro genom att hålla beslysningen släckt mellan midnatt och klockan fem på vardagsmorgnar.

Anci Jylhä och Johanna Stenback ogillar de släckta gatlyktorna i Vasa nattetid.
Anci Jylhä och Johanna Stenback ogillar de släckta gatlyktorna i Vasa nattetid. Anci Jylhä och Johanna Stenback ogillar de släckta gatlyktorna i Vasa nattetid. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist stenback
- Man är ganska oskyddad. Jag tänker mest på de unga tjejerna som kanske är de som är mest utsatta. Jag skulle ogärna låta min dotter gå ensam hem efter jobbet på natten och vill helst att hon tar taxi, säger Anci Jylhä som bor i Hemstrand och som själv ibland kör bil i staden efter midnatt.

- En mörkersituation med bil, cykel och fotgängare inblandade är inte bra, speciellt inte om det är regnväder och dålig sikt - det är inte en bra kombination. Det är hemskt att säga, men det blir ju också enklare för en våldsman att slå till eftersom det är enklare att fly i skydd av mörkret, säger Anci Jylhä.

Måste det hända olyckor?"

Anci Jylhäs granne Johanna Stenback håller med - att släcka gatlyktorna skapar så mycket oro att det kanske ändå inte är värt det.

- Jag är lite orolig för att det här kommer att drivas till att det först måste hända något - först en olycka, sedan en till, en andra och en tredje innan man börjar ta tillbaka det här beslutet. Det vore ju inte bra om man tvingas göra såm säger Johanna Stenback.

Staden har fått en del kritik

Ragnvald Blomfeldt, SFP, sitter i tekniska nämnden och var förra vintern med om att fatta beslutet om att släcka gatlyktorna i stora delar av Vasa. Han har fått en del kritik för det.

- Vi förväntade oss en del kritik och det har mycket riktigt börjat kommit en del synpunkter, säger Blomfeldt.

Men inga synpunkter som får staden att ångra sig?

- Nej, det är för tidigt ännu att dra sådana slutsatser.

Har försöket gått bra överallt eller finns det något ställe där gatlyktorna borde vara tända?

- En sak som är lite olyckligt är att det är mörkt när man kommer från Vasklot hamn. Det ger kanske inte så bra intryck när utländska gäster kommer in efter midnatt och hela staden verkar vara mörk. Där borde man kanske fundera om inte vägen in till centrum borde vara tänd, säger Ragnvald Blomfeldt.

Utvärderas inför nästa år

Försöket med släckta gatlyktor gäller inte i centrum och inte längs huvudleder, och inte alls på helgnätterna.

Det är tänkt att försöket ska fortsätta ända till nästa sommar, men det ska först utvärderas före årsskiftet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten