Hoppa till huvudinnehåll

Merkel: Flyktingfrågan svårare än eurokrisen

Flyktingar flyttas från Atens parker.
Flyktingar flyttas från Atens parker. Flyktingar flyttas från Atens parker. Bild: EPA/ALEXANDROS VLACHOS afghanska flyktingar

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är oroad över flyktingläget i Europa. Merkel sa på söndagen i en intervju att flyktingströmmen är en större utmaning för EU än den grekiska skuldkrisen.

- Frågan om hur vi ska handskas med flyktingarna är mycket svårare än frågan om Grekland och eurons stabilitet, sa förbundskansler Angela Merkel på söndagen i en intervju till tv-kanalen ZDF.

Merkel efterlyser en gemensam europeisk flyktingpolitik. Hon säger att Dublinavtalet, som stipulerar att flyktingar måste söka asyl i det EU-land som de först registreras i, inte längre fungerar.

Angela Merkel intervjuades av tv-kanalen ZDF på söndagskvällen.
Angela Merkel intervjuades av tv-kanalen ZDF på söndagskvällen. Angela Merkel intervjuades av tv-kanalen ZDF på söndagskvällen. Bild: JUERGEN DETMERS/ZDF / HANDOUT zdf

Flyktingströmmarna över Medelhavet har tilltagit det här året, och situationen är kaotisk. Bara Grekland har tagit emot omkring 130 000 flyktingar.

Många av dem bor i parker och på andra offentliga platser. En stor del av dem är helt beroende av välgörenhetsorganisationer och vanliga människors välvilja.

Flyktingar flyttas till containerområden

Under veckoslutet chartrade Greklands regering ett passagerarfartyg för att erbjuda husrum åt 2 500 syriska flyktingar.

På söndagen började myndigheterna flytta bort flyktingar från parkerna i huvudstaden Aten. De placerades i en nybyggd mottagningscentral med nittio containrar som har gjorts om till bostäder med vatten, el och luftkonditionering.

De grekiska myndigheterna har försäkrat att flyktingarna får röra sig fritt. Många flyktingar var ändå skeptiska och vägrade gå in i containerområdet.

Andra var glada över att få flytta från parken.

- Jag vet ingenting om det nya stället, men så länge det är bättre än parken är jag nöjd. Här är det svårt för kvinnor att tvätta sig, sa 38-åriga Shima till nyhetsbyrån Reuters.

Chansen att överleva var en procent

Shima gjorde den farliga båtresan tillsammans med sin man och deras tre barn eftersom livet i Afghanistan var så outhärdligt.

- Jag kan säga att alla som gör resan riskerar sitt liv. När vi satt i båten sa de att chansen att vi dör är 99 procent, chansen att vi överlever är en procent. Men vi hade haft det så svårt, därför kom vi, sa Shima.

Liksom många andra planerar familjen att söka sig till Tyskland, förutsatt att de kan lämna containerområdet.

- Vi kan inte erbjuda alla asyl åt alla som tror att livet är bättre här ekonomiskt, att man kan få ett jobb. Det är ingen grund för asyl, sa Merkel ungefär samtidigt i intervjun till ZDF.