Hoppa till huvudinnehåll

Pistorius släpps ur fängelset på fredag

Oscar Pistorius.
Oscar Pistorius. Oscar Pistorius. Bild: EPA/KIM LUDBROOK pistourius

Enligt nyhetsbyrån Reuters släpps sydafrikanen Oscar Pistorius ur fängelset på fredagen efter att ha avtjänat en sjättedel av sitt straff.

Pistorius dömdes till fängelse för dråp efter att ha skjutit ihjäl sin 29-åriga flickvän Reeva Steenkamp i februari 2013. Den paralympiske löparen sköt då fyra skott genom en toalettdörr och hävdade att han trodde att en inbrottstjuv fanns bakom dörren.

Den nu 28-årige Pistorius dömdes till fem års fängelse. Enligt sydafrikansk rättspraxis behöver fångar som inte betraktas som farliga bara avtjäna en sjättedel av sitt straff i fängelse. Resten av sitt straff kommer Pistorius därför att avtjäna i husarrest.

Enligt domaren Thokozile Masipa har åklagaren inte lyckats bevisa att Pistorius hade uppsåt att döda. Det är fortfarande möjligt att Pistorius fälls för mord, vilket skulle innebära minst 15 år i fängelse. Åklagaren yrkar på mord och högsta domstolen förväntas pröva målet i november.

Pistorius vann guld på 400 meter och den långa stafetten i paralympiska spelen 2012.