Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländare i Esbo tar ut dubbla mötesarvoden

Kurt Byman.
Enligt Länsiväylä dubblerar Sannfinländarna i Esbo sina mötesarvoden i stadsstyrelsen. Kurt Byman är förundrad över anklagelserna. Kurt Byman. Bild: YLE/Rose-Marie Sundström kurt byman

Sannfinländarna i Esbo tar enligt tidningen Länsiväylä ut dubbla mötesarvoden i stadsstyrelsen genom att både ordinarie ledamoten och suppleanten kommer på mötet. Kurt Byman (Sannf/ob) förundrar sig över anklagelserna.

Enligt tidningen Länsiväylä har både Kurt Byman och hans suppleant Seppo Huhta närvarat på 5 av stadsstyrelsens 14 möten i år. På tre av mötena har Huhta varit på plats i en halvtimme och därefter har Byman anlänt till mötet.

Det här innebär att både Byman och Huhta fått 300 euro i mötesarvode. På skattebetalarnas bekostnad.

Byman: Det är helt otroligt

Kurt Byman är förundrad över anklagelserna.

- Det är helt otroligt eftersom ingen har frågat varken mig eller Seppo Huhta om saken. Vi har följt kommunallagen och regler för arvoden. Om jag är jävig i ett ärende eller om jag har förhinder måste jag lämna mötet och kalla på en suppleant i stället, säger Byman till Morgonöppet.

Under ett möte i början av mars var Byman jävig och Huhta ersatte honom. Då behandlades ett klagomål till förvaltningsdomstolen om Gloms detaljplan.

Byman betalar inget till partiet

Enligt Länsiväylä innebär arrangemanget att Sannfinländarna i Esbo får extra klirr i kassan eftersom 15 procent av mötesarvodet på 300 euro, det vill säga 45 euro går till partiets kassa. För Kurt Bymans del stämmer det här inte, eftersom han är obunden. Det här uppger Esbosannfinländarnas kassör Suvi Karhu för Yle Huvudstadsregionen.

För att en ordinarie ledamot ska få mötesarvode krävs att denne är på plats under två tredjedelar av mötestiden eller under två timmar. För suppleanter gäller inte samma sak.

Byman säger att han överväger att anmäla Länsiväylä till opinionsnämnden för massmedier.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen