Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä träffade fredsbevarare i Libanon

Juha Sipilä och Taavi Rõivas i Libanon.
Juha Sipilä och Taavi Rõivas i Libanon. Juha Sipilä och Taavi Rõivas i Libanon. Bild: Yle unifil

Statsminister Juha Sipilä (C) är på besök i Libanon.

Sipilä har bekantat sig med FN.s fredsbevararinsats UNIFIL i södra Libanon, tillsammans med Estlands premiärminister Taavi Rõivas. Finland är ledarnation för en bataljon som också består av ester och irländare.

Sipilä och Rõivas träffade ledningen för den fredsbevarande operationen samt finska och estniska fredsbevarare. Sipilä passade också på att inviga bataljonens bastu.

Sipilä konstaterade att Finland har deltagit i UNIFIL:s verksamhet i Libanon i fyra decennier.

- Finland har både lång erfarenhet och stark kompetens i fråga om att delta i fredsbevarande insatser. Med beaktande av det aktuella läget i Mellanöstern är operationen av exceptionellt stor betydelse för den regionala stabiliteten, sade Sipilä.

Finland är just nu den sjätte största europeiska deltagaren i FN:s fredsbevarande verksamhet.

I morgon ska Sipilä och Rõivas träffa Libanons premiärminister Tammam Salam och parlamentets talman Nabih Berri. På diskussionsagendan finns bilaterala relationer, konflikten i Syrien och den regionala situationen i Mellanöstern. Statsminister Sipilä återvänder till Finland i morgon kväll.

Statsminister Sipilä säger att besöket i Libanon tillsammans med Estlands statsminister inte är ett tecken på att länderna kommer att ingå ett tätare försvarssamarbete.