Hoppa till huvudinnehåll

Åbo Akademi kan tappa miljoner euro

åbo akademi
åbo akademi Bild: Yle/Andy Ödman åa

Tre miljoner euro - det är vad Åbo Akademis styrelse uppskattar i minskade statsanslag för 2016. Ministeriet har lovat komma med mera detaljer i slutet av september men budgetarbetet är redan i full gång vid Åbo Akademi.

Läseåret har inte ens kommit igång vid Åbo Akademi, men i akademikvarteren är det många som håller andan. Åbo Akademis styrelse uppskattar att statsanslagen kommer minska med 3 miljoner euro och det väcker oro bland akademifolket.

Jens Back, styrelseordförande för Åbo Akademis studentkår, fick en annorlunda början på hösten.

- En ordenlig rivstart minst sagt. Nu måste vi börja fundera på hur vi ska lösa det här. Tre miljoner är mycket pengar. Jag ser det som väldigt konsigt att det ska skäras ner så mycket på högskoleutbildningen, säger Back.

Studentkårens styrelseordförande Jens Back.
Jens Back Studentkårens styrelseordförande Jens Back. Bild: Yle/Patrick Sjöholm jens back

Vilka konsekvenser åtstramningarna kan få vågar inte Back spekulera kring, men det finns en pyrande oro över vad som ska hända. Back hoppas att Åbo Akademis utbildningar inte påverkas av de minskade statsandelarna.

Åbo Akademis rektor Mikko Hupa säger att minskade statsanslag på 3 miljoner euro kommer märkas i Åbo Akademis verksamhet. På vilket sätt är för tidigt att förutspå, säger Hupa.

Johan Werkelin
Johan Werkelin Johan Werkelin Bild: Yle/Patrick Sjöholm johan werkelin

Orosmolnen tätnar

Bland de anställda finns också en oro över vad följderna av de minskade statsandelarna blir. Beslutet är ändå något som Åbo Akademi måste anpassa sig till även om ekvationen är knepig att lösa.

- Visst är det tråkigt att anslagen minskar. Hur det ska sparas är viktigt att fundera på nu. Risken finns att vi måste göra samma arbete med färre anställda och eventuellt med färre lokaler.

Werkelin tror att Åbo Akademi ändå är förberett. En stor reform har genomförts och Åbo Akademi har nu 20 utbildningar. Detta gör att Åbo Akademi bättre kan klara av minskade statsanslag, utan att kvaliteten på utbildningarna blir lidande, säger Werkelin.

Orosmolnen tätnar och i slutet av september ska ministeriet komma med mer detaljer om statsanslagen. Johan Werkelin inväntar en arbetsfylld höst vid mötesbordet.

- Vi måste samla krafterna för att orka med det här. Från personalens sida måste vi känna att det är roligt och meningsfullt att gå till jobbet. Den dagliga verksamheten ska ändå kan rulla på tidigare.

Åbo Akademis årliga omsättning är ungefär 100 miljoner euro. Av dem består 60 miljoner euro av statsanslag, det är denna summa som nu minskar. Ministeriet har lovat mer detaljer i slutet av september.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland