Hoppa till huvudinnehåll

Finansminister Alexander Stubbs hem vandaliserat

Finansminister Alexander Stubb (Saml) var själv hemma med sin familj när skadegörelsen skedde. De vaknande då de hörde ljudet av fönsterrutorna som krossades ungefär halv tre på natten.

Alexander Stubb har kommenterat skadegörelsen och han betonade att hans familj är oskadd och livet fortsätter som normalt.

- Jag och min familj är oskadda. Jag har alltid sett Finland som ett tryggt land. Ett land där ingen behöver vara rädd. Det är ett sådant Finland som vi alla vill bygga tillsammans. Vi måste undvika hat, hatretorik, smädelse, fysiskt våld och skadegörelse. Finland är på det sättet ett fint land att vem som helst kan röra sig fritt. Vi får inte ge utrymme för rädsla. Jag kommer inte att göra det personligen och jag hoppas att ingen finländare gör det. Jag hoppas att vårt samhälle förblir öppet och tolerant och att ingen behöver vara rädd för att bli offer för våld, sade Alexander Stubb.

Stubb tror inte att skadegörelsen är ett tecken på att säkerheten i Finland har försämrats.

- Många andra har blivit offer för betydligt allvarligare våld än politiker brukar bli.

Alexander Stubb ville inte själv ta ställning till om politikernas säkerhet borde förbättras utan hänvisade till Statsrådets säkerhetsavdelning och Inrikesministeriet.

Två okända gärningsmän

Polisen utreder brottet som skadegörelse och brott mot hemfriden. Också fönster i ett närliggande daghem i området Gäddvik-Westend krossades.

Övervakningskamera: Misstänkta personer
Övervakningskamera: Misstänkta personer Bild: Västra Nylands polisinrättning förövare

Kriminalkommissarie Kari Siivo vid Västra Nylands polisinrättning uppger att polisen går igenom material från övervakningskameror. Enligt bilder från kamerorna verkar brotten ha utförts av två hittills oidentifierade personer.

Två personer är misstänkta för attacken mot Stubbs hem, meddelar polisen i Västra-Nyland. Enligt kriminalkommissarie Siivo verkar de två personerna som fastnade på övervakningskamerornas bilder vara unga män.

Polisen vet ännu inte om illdådet var planerat, men de misstänkta har täckt in sina ansikten.

Enligt polisen använde gärningsmännen stenar då de krossade fönstren.

I september då Alexander Stubb var statsminister avslöjade den sannfinländske riksdagsledamoten Ismo Suokola att Stubbs familj hade hotats. Senast vandaliserades en ministerbostad sommaren 2013 då ägg kastades mot inrikesminister Päivi Räsänens (KD) hem.

Statsminister Juha Sipilä (C) fördömer skadegörelsen, och skriver att ett dåd som detta inte hör hemma i vår demokrati:

Läs också