Hoppa till huvudinnehåll

Finlands scouter avvaktar med antibiotikakur

Jamboree ordnades år 2008 i Carr edge i Storbritannien.
Jamboree ordnades år 2008 i Carr edge i Storbritannien. Jamboree ordnades år 2008 i Carr edge i Storbritannien. Bild: Wikimedia commons storbritannien år 2008

Tre svenska och två skotska scouter befaras ha insjuknat i smittsam hjärnhinneinflammation under det stora Jamboree-lägret nyligen i Japan. Den svenska Folkhälsomyndigheten uppmanar nu alla 1900 svenska Jamboree-deltagare att uppsöka sjukvården för en antibiotikakur. Någon liknande rekommendation har ännu inte getts i Finland.

- Vi avvaktar situationen och håller koll på läget via scouternas hemsida jamboree.fi. Det säger Alfred Sjöholm, som var med på jättelägret i Japan i egenskap av funktionär och kårchef för Nykarleby Forsfarares fyra ungdomar starka trupp.

Totalt samlade det Japanska Jamboreet 33 000 ungdomar från hela världen. Finlands delegation uppgick till nästan tusen scouter och ledare.

Ingen finländsk deltagare uppvisar symptom

- Hittills har inga finländare konstaterats smittade av meningokockbakterien som orsakar hjärnhinneinflammationen, säger Sjöholm. Och eftersom inkubationstiden uppgår till högst 10 dygn, så ser det ljust ut för oss finländska deltagare. Men om en rekommendation på antibiotika ges, så följer vi naturligtvis den. Får man symptom som hög feber, huvudvärk och problem med medvetandet skall man uppsöka läkare.

Följer med situationen på scouternas hemsidor

Yvonne Granlund är mamma till en av Jamboree-deltagarna från Nykarleby Forsfarare, och utbildad hälsovårdare. Hon tar det hela med sans och lugn.

- Vi följer med vad som rapporteras på scouternas hemsidor. Om det kommer en uppmaning om en antibiotikakur så lyder vi den. Jag är inte speciellt orolig och dessutom har det redan gått en vecka sedan de kom tillbaka. Ungdomarna har haft ett jättetrevligt läger som gett dem många fina erfarenheter. Jag sänder gärna iväg honom på kommande Jamboreen, avslutar Yvonne Granlund.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega