Hoppa till huvudinnehåll

Guterres: Europa borde visa mera solidaritet

Antonio Guterres träffar syriska flyktingarb i ett flyktingläger i Libanon i april 2015.
Antonio Guterres träffar syriska flyktingar i ett flyktingläger i Libanon i april 2015. Antonio Guterres träffar syriska flyktingarb i ett flyktingläger i Libanon i april 2015. Bild: EPA (unhcr)

FN:s flyktingkommissionär Antonio Guterres vädjar till EU-länderna att ta emot fler flyktingar.

I en intervju för den tyska tidningen Die Welt säger Guterres att det är ohållbart att bara två EU-länder - Tyskland och Sverige - tar emot majoriteten av Europas flyktingar.

Flyktingar som söker asyl i Tyskland.
Flyktingförläggning i Tyskland. Flyktingar som söker asyl i Tyskland. Bild: AFP / Lehtikuva asylinrättning

Enligt Guterres borde det övriga Europa visa mera solidaritet.

- Majoriteten av de människor som kommer över Medelhavet med båt flyr krig och konflikter. Alla europeiska länder har en moralisk plikt att välkomna dem och en entydig rättslig förpliktelse att skydda dem, säger Guterres till Die Welt.

En av tre flyktingar som anlände till Europa i fjol sökte asyl i Tyskland. Den tyska regeringen hade räknat med att ta emot en halv miljon asylsökande i år. Nu uppger tyska regeringskällor ändå för tidningen Handelsblatt att landet kan komma att ta emot 750 000 asylsökande före årsskiftet.

I Sverige räknar Migrationsverket med att ta emot ungefär 80 000 asylsökande i år. Till Finland har drygt 5 000 asylsökande anlänt hittills i år, vilket är fler än under hela fjolåret.

FN:s senaste flyktingsiffror är dyster läsning. Ungefär 60 miljoner människor har flytt sina hem undan krig, våld och förföljelse under det gångna året. Det här är fler än någonsin tidigare.

Läs också