Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstads museum fylls av ljud

Konstnär Johan Sandås
Konstnär Johan Sandås Bild: Yle/ Kjell Vikman johan sandås

På tisdagen var det premiäruppförande för konstnären Johan Sandås ljudkonstinstallation i Jakobstads museum. "Ljudvågor" är namnet på verket.

Johan Sandås är hemma från Jakobstad och utbildad bildkonstnär. Nu har han, som han själv uttrycker det, fått lov att "leka på museets gård".

- Jag har länge arbetat med ljud, spelat in och funderat vad jag ska ha dem till. Då fick jag idén att ställa ut dem på museet.

Sandås tog kontakt med museet och fick tillstånd att göra en installation. Han känner sig privilegierad för att han som konstnär har fått göra i princip precis som han vill.

- Det finns ljud på fyra olika ställen i museet. De är olika långa, så de kommer att synkroniseras på olika sätt hela tiden - efter att ha varit igång en timme är de helt olika mot då de startade.

Ljudinstallationen bygger i grunden på associationer som Johan Sandås har fått då han vandrat kring i museet och tänkt på husets historia och samlingar. Det här har kombinerats med idéer han fått då han rört sig i naturen och spelat in naturljud.

Att utställningar illustreras med ljud, det är inget nytt på Jakobstads museum, säger museichef Guy Björklund. Men "Ljudvågor" är första gången som ljudkonst av det här slaget ställs ut.

- Att ljuden inspirerats av byggnaden, dess historia och de som har levat här så förstärker den upplevelse som besökarna får i Malmska gården, säger Björklund.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten