Hoppa till huvudinnehåll

Joakim Haldin: Thailändarna är väldigt rädda

Polisen sopar upp efter bomben i Erawantemplet.
Polisen sopar upp efter bomben i Erawantemplet. Polisen sopar upp efter bomben i Erawantemplet. Bild: EPA/DIEGO AZUBEL erawantemplet

Joakim Haldin bor i Bangkok. Han gick förbi templet Erawan bara tre timmar innan en bomb detonerade och dödade 22 personer. Han berättar att thailändarna nu är rädda för mer oroligheter.

I måndags dödade en bomb 22 personer i Bangkok i Thailand. Dessutom skadades 123 personer i attacken. Bomben detonerade i det hinduiska templet Erawan som ligger vid en av Bangkoks livligaste trafikkorsningar. Polisen letar fortfarande efter en misstänkt man, men ingen har tagit på sig dådet.

Joakim Haldin har bott i Bangkok i snart två månader. Han är där för att studera thai, och i går gick han förbi olycksplatsen bara tre timmar innan bomben detonerade. Han går ofta förbi platsen när han går till skolan som ligger bara 400 meter därifrån.

Joakim Haldin
Joakim Haldin upplever att stor frustration bubblar under ytan bland invånarna i Bangkok. Joakim Haldin vegas sommarpratare 2010

- Det är alltid mycket folk där, men i dag när jag gick till skolan var området avstängt. Folk höll på att sopa ihop rester av bomben och antagligen också rester av kroppsdelar. Det finns alldeles hemska bilder på webben, så man kan bara föreställa sig hur det sett ut på ground zero, säger han.

Joakim berättar att thailändarna som folk är mycket lugna och trevliga, men att frustration och aggression bubblar under ytan. Det tar sig uttryck framför allt i politiken och speciellt mellan rödskjortorna och gulskjortorna. Nu har det varit lugnt i ungefär ett år, sedan militären tog över.

- Att det detonerar en bomb på det här sättet på öppen gata, det chockerar verkligen thailändarna. De är väldigt rädda och de ser det här som något väldigt stort och tragiskt. Det kan hända att de ser det här som början på någonting avsevärt större, som många tror att kommer att äga rum så småningom.

Något stort kommer att hända

Joakim berättar att landet står inför någon form av uppgörelse.

- Om det blir en fredlig revolution eller en väldigt blodig sådan det får väl framtiden utvisa, men något kommer att hända när det är så mycket spänningar under ytan.

Bombdådet har redan nu lett till att Thailands premiärminister Prayuth Chan-ocha har bildat ny regering.

De bråkar i Thailand

  • Styret: Thailand styrs just nu av en konstitutionell monarki med en militärjunta och premiärministern Prayuth Chan-ocha.
  • Gulskjortor: Stöder kungen och millitären och anser att de tidigare, demokratiskt valda ledarna, främst Yingluck Shinawatra och Thakshin Shinawatra var korrupta och gav falska löften åt de fattigare delarna av befolkningen för att få politisk makt. Gulskjortorna tillhör i regel den mera traditionstrogna och välbärgade medelklassen.
  • Rödskjortor: Stödjer de avsatta premiärministrarna Yingluck och Thaksin Shinawatra. Rödskjortorna är ofta låginkomstagare, bönder, och delvis studenter och intellektuella inom medelklassen som ogillar monarkins odemokratiska styrelsesätt. De anser att den nuvarande premiärministern går i militärens ledband.
  • Muslimska separatister: Är en minoritet i ett överhängande buddhistiskt land. Vill ha självstyre i södra Thailand.

I Bangkok är många övertygade om att det kommer att uppstå mer oroligheter. Kungen är gammal, och när han avlider kommer det ske en förändring. Ifall det blir ett tronskifte, eller ett helt nytt styre vet man inte. Joakim säger att ungefär hälften av landet vill ha en republik, medan de som är för en monarki bråkar om vem som ska ta över tronen - kungens son, eller dotter.

Thailand har dessutom stora inkomstskillnader, och många kräver en förändring. De fattiga vill ha mer makt och mer att säga till om.

Vem gjorde det?

Man vet ännu inte vem som sprängde bomben, och nu spekulerar många i vem som står bakom dådet.

- Att bomben detonerade i en hinduisk helgedom, dit också många thailändare går, tyder på att man vill slå till i Bangkoks kärna. Det visar att man inte har respekt för landets religion och därför är det svårt att tänka sig att det skulle handla om en politisk konflikt mellan de röda och de gula. Det är svårt att tänka sig att det på något sätt skulle kunna gynna någon av de politiska grupperingarna.

Det pågår också en konflikt i de södra delarna där muslimska separatister vill ha självstyre. Konflikten är inflammerad och går långt bak i tiden, men den har aldrig kommit så långt norrut som till Bangkok. Den typ av bomber som detonerat där har dessutom riktat sig mot armén. Den här bomben riktade sig mot turister och helt vanliga thailändare.

- Den som placerat ut den här bomben vill skada Thailands ekonomi. Thailand lever av turismen, säger Joakim.

Turisterna stannar hemma

Eftersom bomben tycks vara riktad mot turisterna har alla som känner Joakim har hört av sig för att höra om han är okej. Många av hans thailändska vänner var också oroliga för honom.

- Det behövs inte många bomber för att turisterna ska stanna hemma. Det är redan nu många som inte vill komma hit eftersom det är en militärdiktatur. Folk vill inte stödja regimen.

Blir det fler oroligheter är Joakim övertygad om att turisterna drar sig undan ännu mer, och det finns inget positivt med det.

- Det kommer att drabba det här landet mycket hårdare än militärkuppen någonsin gjorde.

Joakim säger att landet nu blir mer isolerat, och ännu mer kontrollerat. Armén styr och ställer och det blir svårare att uttrycka sin åsikt, med fler brott mot mänskliga rättigheter.

- Det är svårt att se vem som kan dra nytta av det här dådet, säger Joakim.