Hoppa till huvudinnehåll

Kökspersonal i Esbo visar missnöje med sorgband

Kökspersonal med sorgband
Under två dagar kommer personalen vid Esbo Catering att visa sitt missnöje så här. Kökspersonal med sorgband Bild: JHL i Esbo esbo catering

Under tisdagen och onsdagen kommer personalen vid Esbo Catering som hör till fackförbundet JHL att bära svarta sorgband. Det är en protest mot beslutet att bolagisera affärsverket Esbo Catering.

Affärsverket ansvarar för maten i skolor, på daghem och personalrestauranger.

- Idén till sorgbandet kommer från JHL men också de arbetstagare som inte hör till facket kan delta i protesten. Jag hoppas att så många som möjligt gör det. Var och en har gjort sitt sorgband själv, säger huvudförtroendeman Kristiina Salo.

Esbo Catering har en personal på 500 personer, varav omkring hälften hör till de offentligt anställdas fackförbund JHL.

"Kändes som en prestigefråga"

Esbo stadsfullmäktige beslöt under måndagen med rösterna 41-34 att bolagisera affärsverket. För en bolagisering röstade Samlingspartiet, SFP och Centern, medan SDP, VF, De gröna och KD motsatte sig. Sannfinländarna var splittrade.

Trots bolagiseringen kommer Esbo Catering fortsättningsvis att helt och hållet ägas av Esbo stad.

Salo säger att hon är besviken.

- Nu gäller det ändå att bara bita ihop.

Facket har ljudligt protesterat mot planerna. Upplever ni att politikerna har lyssnat på er?

- Det känns som att de har lyssnat. Annars skulle stödet för en bolagisering ha varit ännu större. Det kändes ändå som om det var ett ideologiskt motiverat beslut och en prestigefråga.

Staden sparar över en miljon i personalkostnader

Enligt kommunallagen och konkurrenslagen måste de affärsverk som säljer tjänster till utomstående aktörer bolagiseras eller upphöra. Största delen av Esbo Caterings rörelsevinst kommer från personalmåltider. Dessutom kan man beställa catering från bolaget vid olika evenemang i stadens lokaler.

Enligt fullmäktiges beslut kommer försäljning utåt utgöra omkring tio procent av aktiebolagets rörelsevinst.

För Esbo stad var också sparkrav en orsak till bolagiseringen. I beslutsunderlaget framkommer att när Helsingfors stad bolagiserade affärsverket Palmia sparade staden 1,6 miljoner euro per år i personalkostnader och Esbo strävar nu efter samma sak. Det görs genom att arbetstagarna får ett nytt kollektivavtal.

Salo ser stora risker för arbetstagarna.

- Politikerna pratar om att lönen inte påverkas, men på något sätt kommer staden att spara. Till exempel kommer det nya kollektivavtalet att minska på semsterdagarna för dem som jobbat över 15 år och nya arbetstagare kommer att anställas med lägre lön, säger Kristiina Salo.

Läs också