Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt man identifierad efter bombattacken i Bangkok

Turister och poliser utanför ett stängt köpcentrum i Bangkok.
Turister och poliser utanför ett stängt köpcentrum i Bangkok. Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT bombexplosion

Räddningsarbetare i Thailands huvudstad Bangkok har funnit 21 dödsoffer efter bombattacken mot en hinduhelgedom på måndag. Polisen spanar efter en misstänkt man som identifierades genom övervakningskameror.

Sju av dödsoffren var utlänningar och dessutom skadades 123 personer i attacken mot Erawantemplet som ligger vid en av de livligaste trafikkkorsningarna i Bangkok.

Vem som som sprängde bomben är fortfarande ett mysterium.

Ingen har ännu tagit på sig skulden för dådet men polisen spanar nu efter en misstänkt man som har identifierats genom bilder från övervakningskameror.

Mannen som rörde sig i närheten av templet tillhör en grupp i nordöstra Thailand som motsätter sig regeringen, uppger den styrande militärjuntan som inte vill avslöja mer om mannen.

Rödskjortor misstänks

Nordöstra Thailand är de såkallade rödskjortornas starkaste fäste och regionen som domineras av jordbruk hör till de fattigaste och mest underutvecklade i landet.

Rödskjortona som stöder den avsatta premiärministern Jingluck Shinawatra och hennes bror Thaksin, har flera gånger ockuperat området kring Erawantemplet.

Armén har krossat protesterna med hård hand och affärsområdet kring Erawantemplet är för många rödskjortor en symbol för det välbärgade Thailand som har struntat i fattigare områden.

Bitterheten bland rödskjortorna ökas av att den militärjuntan har antytt att det planerade parlamentsvalet år 2017 kommer att skjutas fram.

Juntan som sedan ifjol våras styr med hjälp av undantagslagar, vill också skriva om grundlagen så att rödskjortorna inte kan få regeringsansvaret igen.

Rödskjortorna har hittils vunnit vartenda val som de har tillåtits delta i, men armén har avsatt både Jingluck och Thaksin Shinawatra med hjälp av militärkupper och domstolar som går i militärens ledband.

Tidigare har fyra bomber exploderat i Bangkok sedan Jingluck avsattes, men bomberna orsakade endast små materiella skador.

"Försökte förstöra ekonomin och turismen"

Polisen kammar nu igenom området i stadsdelen Chidlom där det finns flera stora hotell och varuhus.

-Bomben var avsedd att döda så många som möjligt eftersom templet är fullpackat på kvällen då bomben exploderade, säger polisens talesman Prawut Thavornsiri.

Målet var enligt regeringen att skada landets ekonomi.

- De skyldiga försökte förstöra ekonomin och turismen, eftersom attacken utfördes i hjärtat av turistdistriktet, säger försvarsminister Prawit Wongsuwan.

Den thailändska valutan baht har störtdykt efter attacken och den sjönk på tisdag morgon till sitt lägsta värde gentemot dollarn på sex år.

"Inga likheter med separatistdåd"

Enligt en armétalesman liknar inte attacken de terrordåd som muslimska separatister i södra Thailand har gjort sig skyldiga till.

- Det här liknar inte incidenterna i södra Thailand. Bomben var inte heller sådan som man använder i söder, säger arméchefen och biträdande försvarsministern Udomdej Sitabutr.

Fler än 6 500 mänskor har dödats sedan år 2004 i den pågående konflikten i tre muslimdominerade provinser vid den malaysiska gränsen.

Separatisterna har i det förgångna utfört attacker mot religiösa mål som buddhisttempel och kloster, men attacker har ytterst sällan utförts mot turistmål eller utanför södra Thailand.