Hoppa till huvudinnehåll

Motstånd mot asylboende i Halikko

Flyktingar på Medelhavet
Flyktingar på Medelhavet Bild: EPA/PAO/Mittelmeer migranter

Ett planerat asylboende väcker hårt motstånd i Salo. Samtidigt är behovet av platser för nyanlända akut.

En Facebookgrupp har samlat 1500 gillamarkeringar och ytterligare 500 personer har skrivit på en adress mot planerna på ett asylboende i sjukhusbyggnaden i Halikko. Finlands Röda Kors driver asylboendet i Åbo. Beredskapschefen Tommi Virtanen säger att motståndet baserar sig på seglivade missuppfattningar om kostnader och ökat våld. Det är inte kommunen som står för kostnaderna utan Migrationsverket. Myten om våld stämmer inte heller, våldsdåden har inte ökat i Åbo för att det finns flyktingar, säger Virtanen.

Behovet av platser för flyktingar ökar, bara i helgen anlände 80 flyktingar till Åbo. Röda Korset förhandlar under veckan med både Salo stad och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt angående öppnandet av boendet. Man överväger också utrymmen belägna i Egentliga Tavastland och inkvartering i privata bostäder.