Hoppa till huvudinnehåll

Pargas skatepark börjar byggas i september

Fötterna på två ungdomar med skateboards.
Fötterna på två ungdomar med skateboards. Bild: Yle/Hanna Sjöström kokon skatepark

Om snön låter vänta på sig kan Pargasborna ta i bruk skateparken redan i år. Bygget har tidigare stött på motgångar men nu ser det ut som om grävskoporna kunde börja jobba i september.

Det såg dystert ut för den tilltänkta skateparken ett tag. Prislappen som ännu i våras beräknades ligga på kring 90 000 euro steg med mer än en tredjedel och processen lades på is.

Nu ser det ljusare ut. Parken ska trots allt kunna förverkligas till ett betydligt lägre pris och om allt går som planerat är det meningen att sätta spaden i marken om en månad ungefär, berättar fritidssekreterare Christer Grunér. Nästa steg är en offertrunda.

Paul Reuter, som varit med och planerat skateparken, säger att det känns bra att byggandet äntligen ska kunna komma igång. Parken byggs vid gräsplanen bakom Malms skola.

Paul Reuter visar var skateparken ska byggas
Paul Reuter visar var skateparken ska byggas. Paul Reuter visar var skateparken ska byggas Bild: Yle/Johanna Ventus skatepark i pargas

Om Pargasborna får tillfället att inviga parken och ta den i bruk innan årsskiftet beror på vädret.

- Det kan hända att vädret inte tillåter att den används för det måste vara torrt då man skejtar. Men färdig blir den nog under hösten.

Egentligen är det inte bara en park bara för dem som åker skateboard. I parken kan man också använda BMX-cyklar och scooters, som förr kallades kickboard. Parken blir 260 kvadratmeter stor med en skateramp i vardera ända.

- Den ska gjutas i betong och är därför i det närmaste underhållsfri, berättar Reuter.

Insamlingen fortsätter

Skateparken har fått bidrag av staten. Resten finansieras av Pargas stad och genom en insamling. Enligt Reuter har insamlingen gått bra, även om det tillfälliga bakslaget satte en del käppar i hjulet.

Nu då prislappen igen ligger på en nivå som gör projektet möjligt att genomföra kan insamlingen fortsätta.

- Det har varit mycket positivt men vi behöver nog lite till ännu, säger Reuter.

Under sommaren har en del invånare i Pargas centrum irriterat sig på oljud som orsakats av ungdomar som kör moped. Även om några uttryckt oro över eventuellt ljud från rullbrädorna har skateparkplanerna i huvudsak fått ett positivt bemötande.

Reuter tror inte att skateparken kommer att föra med sig så mycket ljud att det kunde störa invånare i området.

- Parken ligger nära Skärgårdsvägen och den för nog mera ljud än skateparken.

- Helt tyst är det inte men inte borde det vara några större problem. Parken ligger bakom en kulle och det finns mycket få fastigheter i närheten, säger Reuter.

Artikeln har uppdaterats 21.8.2015 kl. 14.13. Tidigare stod det att Paul Reuter var en av initiativtagarna till skateparken. Initiativet togs av en grupp ungdomar, Reuter är med i arbetsgruppen som planerar parken.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland