Hoppa till huvudinnehåll

Rågbrödet blir trendigt

Olika bröd av råg
Ett inhemskt rågbröd tror bageribranschen blir nästa trend i brödvärlden. Olika bröd av råg Bild: Yle/Public domain hålkaka

Pappersarbete och importerat bröd sätter käppar i hjulen för de finländska bagerierna. Men trots färre bagerier finns det framtidshopp i bageribranschen.

Under veckoslutet möttes bageribranschen under de årligen återkommande bageridagarna.

- Under bageridagarna är vi faktiskt kollegor, säger Anders Bondén. Före och efter är vi konkurrenter.

Anders Bondén är en av ägarna till Vöråpojken, ett bageri i Vörå. Han berättar att man under bageridagarna både umgås mer avslappnat, till exempel genom att spela golf, och att man pratar om branschen.

- Nu pratade vi bland annat om att staten borde göra något åt all byråkrati. Det blir mycket pappersarbete för bagarna, arbete som man egentligen inte hinner med.

Under en tioårsperiod har importen ökat från ungefär fyra till tjugo procent.

Allt större import

Idag sysselsätter bageribranschen ungefär 10 000 personer direkt. Indirekt, med jordbruk, kvarnindustri och annat är det ännu fler. Men bagerierna har blivit färre. Bland annat beror det på att importen av bröd ökar.

- Vart femte bröd är idag importerat, säger Anders Bondén. Under en tioårsperiod har importen ökat från ungefär fyra till tjugo procent.

Mellan öst och väst

Den finländska bagerikulturen ligger just mellan öst och väst, och på det sättet kommer influenserna också från båda hållen. Det gör brödkulturen rik här, menar Anders Bondén.

På bageridagarna konstaterades också att höstens brödtrend är ett äkta finskt rågbröd gjort på enbart finsk råg.

I dagsläge bakar Vöråpojken på hälften finländsk, hälften svensk råg, berättar Bondén, men med lite tur kan det se annorlunda ut snart.

- Det blev en bra skörd i år, vad det gäller råg, säger Anders Bondén.

Anders Bondén, ägare av bageriet Ecce-re
Anders Bondén är en av ägarna till Vöråpojken. Anders Bondén, ägare av bageriet Ecce-re Bild: YLE/Patrik ecce-re

Glutenfritt är trendigt

Men inte alla trender talar för brödet. Anders Bondén berättar att det nog märktes i bageribranschen när LCHF-dieten var stor. Dieten gick ut på att undvika kolhydrater, och då passade brödet inte in.

- Då såg man ofta speciella LCHF-bröd, de ser man inte längre, säger Bondén.

Nu har det också blivit trendigt att äta glutenfritt, även om man inte har celiaki, men det är svårt att baka glutenfritt för ett konventionellt bageri.

Har man inte speciella utrymmen för att baka glutenfritt så blir inte bröder glutenfritt även om ingredienserna är det.

Satsar på surdeg

Anders Bondén har varit i bageribranschen i 33 år. På den tiden har Finland bagerier halverats i antal.

- När jag började fanns det 1 400 bagerier, idag är det knappt 700.

Men Anders Bondén blir inte nedslagen. Istället har hans dröm om ett surdegsbageri just förverkligats.

- Vi hade drömt i flera år om att baka surdegsbröd varje dag, och nu gör vi det.

Han hoppas att mindre bagerier kan bli mer populära.

- Det finns inte så många små surdegsbagerier här i Finland, men om man tittar i till exempel Stockholm finns det gott om dem, säger Anders Bondén.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle