Hoppa till huvudinnehåll

Skriande brist på barnterapeuter

Det råder akut brist på svenskspråkiga psykoterapeuter för barn och unga, säger flera experter och familjer. Samtidigt ökar behovet av terapi bland unga.

Yle Nyheter har talat med flera föräldrar vars barn behöver terapi på grund av mental ohälsa. De flesta berättar om en hård kamp för att få terapi på svenska.

Tre av mammorna samlas för en picknick vid det nedlagda Lappvikens mentalsjukhus i Helsingfors för att berätta om sina erfarenheter.

- Medicin får man hur mycket som helst men man ska ha god tur för att få terapi, säger en av mammorna som vill vara anonym med hänsyn till barnet.

Den andra mamman berättar att dottern erbjöds terapi på finska eller engelska.
Den tredje, som också vill hållas anonym, berättar om sin dotter som vägrade att gå tillbaka till sin terapeut som stammade på knagglig svenska.

- Att sätta en 14-årig flicka med problem på terapi med en finsktalande..det blev ingenting av det! Till slut ansågs vi vara jobbiga och blev utan terapi i stället, berättar hon.

"En stor orättvisa"

Yle Nyheter har också talat med en förälder som valde att gå till en privat terapeut eftersom dottern inte kunde tillräckligt bra finska för kommunens finskspråkiga terapeutmottagning. Det blev dyrt, eftersom FPA inte ersätter terapi för under 16-åringar.

Vid Föreningen för Mental Hälsa i Finland ser man med oro på situationen. Att svenskspråkiga barnfamiljer i vissa fall tvingas betala barnterapi ur egen ficka är fel, anser Kristian Wahlbeck.

- Det är en stor orättvisa att svenskspråkiga barnfamiljer inte får terapi utan måste betala privat! De betalar ju lika mycket i skatt, säger Wahlbeck.

Han påpekar att de svenskspråkiga barnfamiljerna har rätt att kräva betalningsförbindelse från den offentliga vården för behandling som den offentliga sidan inte kan erbjuda. Dessutom har man enligt vårdgarantin rätt till behandling inom tre månader, också psykoterapi för barn och unga.

Tillgången till terapeuter kan variera från kommun till kommun. Och att få betalningsförbindelse från kommunen är inte alls någon självklarhet, berättar mammorna.

- Jag har fått svära, gråta, ryta, skriva och överklaga. Och nog har vi fått vård via kommunen men vi hade aldrig fått någonting om jag inte hade kämpat! berättar en av mammorna.

Fler unga behöver terapi

Kristian Wahlbeck vid Föreningen för Mental Hälsa tror att terapeutbristen beror på att behovet på terapi bland unga har ökat samtidigt som det inte har utbildats nya psykoterapeuter på svenska på tio år.

Wahlbeck hoppas att den kommande vårdreformen för med sig att psykoterapin blir en del av den offentliga vården. Han hoppas också att psykoterapeututbildningen i framtiden blir gratis. I dagens läge kan det kosta cirka 30 000 euro att bli psykoterapeut.

Mammorna packar ihop sina picknick-påsar och hoppas på en bättre framtid för sina barn. Framtidsutsikterna ser inte alldeles ljusa ut men en liten smula humor piggar upp för stunden.

- Jag har funderat på om man borde råna en bank för att få ordning på det här, skojar en av mammorna, men blir allvarlig igen när hon tänker på sitt barn som mår dåligt.

- Han kommer inte att klara sig utan terapi. Det är ju ingen vits att åka in och ut på avdelningar och äta en massa olika mediciner om man inte stöder det med terapi! Ska det ske ett mirakel, eller?