Hoppa till huvudinnehåll

Spannmålshamnen i Ingå invigdes

Spannmålshallarna i Joddböle, Ingå
De enorma lagerhallarna i Ingå djuphamn fylldes idag av folk men inom kort ska de fyllas av spannmål. Spannmålshallarna i Joddböle, Ingå Bild: Yle/Maria Wasström invigning av avenas nya spannmålshamn i ingå

Spannmålshandlaren Avena Nordic Grain har låtit bygga en spannmålsmottagning med lagerhallar i Ingå hamn för att göra det möjligt att i högre grad exportera spannmål från Ingå hamn.

Spannmålshamnen invigdes i dag (18.8) under högtidliga former i en av de tre jättelika hallarna som byggts upp ett stenkast från det nedlagda kraftverket i Joddböle i Ingå.

Omkring 350 personer hade mött upp till festligheterna i Joddböle. Många av dem var lokala jordbrukare men också representanter från företag och organisationer som har med jordbruk och spannmålshandel att göra.

Här invigs spannmålslagret i Ingå hamn
Avena firade sitt 20-årsjubileum med att inviga den nya spannmålshamnen i Ingå. Här invigs spannmålslagret i Ingå hamn Bild: Yle/Maria Wasström avena nordic grain

Hallarna ligger ett stenkast från Ingå djuphamn där det är meningen att lastfartyg ska lastas med finländskt spannmål.

För de västnyländska jordbrukarna betyder hamnen kortare transportsträckor till närmaste hamn. Tidigare har de lokala odlarna transporterat spannmål bland annat till Nådendal.

Tanken är att hamnen i Ingå ska göra det möjligt att i högre utsträckning än tidigare exportera finländsk spannmål.

Kenneth Sundholm och Katarina Maxenius och dottern Alva
Kenneth Sundholm och Katarina Maxenius med dottern Alva. Kenneth Sundholm och Katarina Maxenius och dottern Alva Bild: Yle/Maria Wasström kenneth sundholm

Jordbrukaren Katarina Maxenius kom till invigningen från gården Pulkbacka i Sjundeå. Hon odlar spannmål, oljeväxter och bondböna.

Mexenius tycker det är väldigt viktigt med nya kanaler som gör det möjligt att sälja spannmål både inom landet och utomlands.

- Vi hoppas få ner kostnaderna för frakterna genom att transportera hit.

Johan Andberg
Johan Andberg är uppköpare på Avena och också själv jordbrukare. Johan Andberg Bild: Yle/Maria Wasström johan andberg

Avena har investerat närmare 1,8 miljoner euro i den nya spannmålsmottagningen.

Vid invigningen i dag firades också Avenas 20-årsjubileum. Avena Nordic Grain grundades istället för Statens spannmålsförråd i samband med att Finland gick med i EU.

Avena samarbetar med Inkoo Shipping Oy Ab och Nylands Svenska Lantbrukssällskap om hamnverksamheten. I dag är Avena en del av koncernen Apetit Abp.

Läs också