Hoppa till huvudinnehåll

S:t Petersburgsvloggen: På landet i Ryssland

Claudia Rybin vloggar från Sankt Petersburg,
Claudia Rybin vloggar från Sankt Petersburg, Bild: Claudia Rybin landsbygden

Din vlogg på X3M?

Vloggar du eller är du intresserad av att vlogga? Är du i ett spännande livsskede? Kanske utomlands?

I gengäld för ditt intressanta innehåll erbjuder vi dig en plattform som når tusentals unga finlandssvenskar - varje dag. Om du vill se din vlogg publiceras på X3M:s webb skicka din ansökan till jan-ulrik.lindberg@yle.fi.
Uppdraget är oavlönat.

Det här ska ingå i ansökan:

1. Ett videoklipp där du berättar om dig själv och varför just din vlogg ska få synas på X3M:s webb. Berätta också vad du vloggar om eller vad du vill vlogga om.
2. Länk till tidigare vlogginlägg/annat eget videomaterial.

I sista vlogginlägget lämnar Claudia storstadens oljud bakom sig och beger sig ut på det ryska landet. Fast man kan inte riktigt kalla det landet i den bemärkelse vi är vana vid, det är kanske mera som en "super sized" koloniträdgård.

För att komma bort från den konstanta strömmen av människor i Sankt Petersburg bestämde jag mig för att besöka landet. Efter några timmars färd på en ganska olycksbådande motorväg befann jag mig äntligen i en by som heter Babino ("farmors"/"mormors"). Men det skulle visa sig att det varken var en by, eller en landsbygd.

Här sysslar folk i huvudsak med trädgårdsodling och kommer hit till veckoslutet eller för någon vecka under sommaren för att fly vardagen och storstadslivet. Visst finns det också de några få som bor här året runt, men de är nog lite konstiga.

Inget rinnande vatten

Jag har försökt vända och vrida på saken och har kommit fram till att det här stället motsvarar nog inte den finska sommarstugskulturen, utan påminner snarare om en "super sized" koloniträdgård. Och jag tycker jag har ett väldigt, väldigt, starkt argument - här finns inget rinnande vatten!

Tomterna i Babino, och i de otaliga andra "koloniträdgårdsbyarna" som det kryllar av utanför staden, delades ut gratis ännu under sovjettiden. Och tänk, efter Sovjetunionens fall övergick det till medborgarnas egendom - bara så där!

Kolla in mitt sista vlogginlägg från Babino här.
Länkar till mina andra vlogginlägg hittar du här nere.

Nyligen publicerat - X3M