Hoppa till huvudinnehåll

Sydsudans president hotar journalister och vägrar sluta fred

Sydsudans president Salva Kiir
Flera försök att sluta fred i Sydsudan har misslyckats. Sydsudans president Salva Kiir Bild: UN Photo/Isaac Billy sydsudans president

Ugandas president Yoweri Museveni uppmanade på tisdagen de stridande parterna i Sydsudan att lägga sina egon åt sidan och skriva på fredsfördraget. På måndagen vägrade presidenten Salva Kiir skriva på en överenskommelse för att få slut på det förödande 20 månader långa inbördeskriget.

Vapenstillestånd och fredsplaner har brutits konsekvent på sistone i världens nyaste nation. USA hade hotat med sanktioner om en överenskommelse om fred inte hade nåtts senast på måndagen.

Presidenten Salva Kiir bad ändå i måndags om ytterligare 15 dagar tid att diskutera. Hans talesperson sade till journalister i huvudstaden Juba att Kiir ansåg att fredsfördraget som han ombads skriva på var förräderi.

Flera afrikanska ledare hade kommit till Etiopiens huvudstad Addis Abbeba för att få till ett fredsfördrag. Bland dem finns också Ugandas president Yoweri Museveni, som i ett skede stormade ut ur salen i frustration.

- Den ugandiska regeringen vet hur svårt det är att få fred, speciellt om de stridande parterna har stora egon och lägger dem framom nationens bästa, sade talespersonen för Ugandas regering i Kampala.

Oljan del i konflikten

Sydsudan blev självständigt från Sudan år 2011. I december år 2013 började ett blodigt inbördeskrig som har tvingat miljoner människor på flykt.

Kriget började i ett politiskt gräl mellan Salva Kiir och hans vicepresident Riek Machar och konflikten fick snabbt etniska förtecken.

Båda parter har beskyllts för övergrepp i attacker och plundringar som ofta ställt Machars etniska stam nuer mot Kiirs stam dinka.

Tiotusentals kan ha dödats och två miljoner har lämnat sina hem. Många har flytt utomlands, flera av dem just till Uganda.

Machar undertecknade fredsavtalet på måndagen.

Kiir motsatte sig ändå planerna på att demilitarisera huvudstaden Juba, vilket var en punkt i avtalet. Han ville också stryka en punkt som handlade om att Kiir och Machar skulle diskutera hur makten ska delas i framtiden.

- Fredsavtalet tjänar inte sydsudaneserna. Det är förräderi och vi kan inte acceptera det, sade Kiirs talesperson, informationsminister Michael Makuei Lueth.

Hotar döda journalister

Samtidigt får Salva Kiir kritik för sitt uttalande där han hotar att döda journalister.

Innan han åkte iväg till Addis Abbeba talade han till journalister på flygplatsen i Juba.

När han fick en fråga som kritiserade regeringens syn på pressfrihet sade han:

- Om någon bland journalisterna inte vet att det här landet har dödat människor kommer vi att demonstrera det för dem en dag. Pressfrihet betyder inte att du ska arbeta emot ditt land.

Lokala journalister säger att Kiirs kommentarer antagligen har att göra med den kritiska rapportering han fått utstå då ingen fred kunnat slutas. Dessutom har regeringen fått sig en känga gällande korruptionsmisstankar.

Myndigheterna har hotat journalister när pressen att sluta fred blivit allt större.

Tidigare i augusti stängde säkerhetsstyrkor två privatägda tidningar och en oberoende medieplattform i Sydsudan.

- Om en ledare i vilket som helst land hotar att döda journalister är det väldigt farligt och helt oacceptabelt, säger pressfrihetsorganistionen CPJ:s östafrikarepresentant Thom Rhodes.

- Vi uppmanar president Kiir att genast ta tillbaka sina kommentarer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes